Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 14:34
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αδύνατη εξίσωση του Jerome Powell: Ο πληθωρισμός, μια τραπεζική κρίση και τα επιτόκια

Η αδύνατη εξίσωση του Jerome Powell: Ο πληθωρισμός, μια τραπεζική κρίση και τα επιτόκια

Σε λίγες ώρες, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ – η οποία μπήκε πρώτη «στο χορό» της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων πέρυσι και ρίχτηκε στη μάχη για την αναχαίτιση του πληθωρισμού – θα ανακοινώσει το επόμενο βήμα νομισματικής πολιτικής. Και ενώ πριν από μερικές ημέρες μόλις, τα στοιχήματα έδειχναν προς νέα αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, το τραπεζικό χάος που επέφερε η κατάρρευση των SVB και Signature έχουν αλλάξει το ταμπλό.

Τώρα, η Τράπεζα και ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα: σε αυτή την περίοδο η υψηλότερη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού ή η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα;

Από τη μία πλευρά, η Τράπεζα δέχεται μεγάλη πίεση να καθησυχάσει τους επενδυτές και να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Αυτό όμως μπορεί να παρατείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Από την άλλη πλευρά, για την πρόσφατη αναστάτωση στον τραπεζικό τομέα ευθύνονται εν μέρει τα υψηλά επιτόκια. Έτσι, η σταθεροποίησή τους για ένα διάστημα θα δώσει ανάσα όχι μόνο στον κλάδο, αλλά και στους επενδυτές.

Επιτόκια δανεισμού VS πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Η αδύνατη εξίσωση του Jerome Powell: Ο πληθωρισμός, μια τραπεζική κρίση και τα επιτόκια-1
Γράφημα: GZERO

Εν μέσω της χειρότερης τραπεζικής αναστάτωσης από το 2008, οι αναλυτές πλέον προεξοφλούν πως η Fed θα καταλήξει σε αύξηση 25 μονάδων βάσης. Σύμφωνα όμως με σχετική δημοσκόπηση του CNBC, σχεδόν οι μισοί αναλυτές θεωρούν πως η αύξηση δεν είναι η κατάλληλη κίνηση. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι η καλύτερη στρατηγική σε αυτή τη φάση είναι η στάση αναμονής, μέχρι να φανεί το πραγματικό μέγεθος της κρίσης. 

Η τραπεζική αναστάτωση

Στο μεταξύ πάντως, έχουν γίνει βήματα μετριασμού από τις αμερικανικές αρχές. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά και ιδίως για να αποτραπεί τυχόν τραπεζικό ντόμινο, οι αμερικανικές αρχές παρενέβησαν για την εξασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων στις δύο τράπεζες που κατέρρευσαν.

Επίσης, από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέχει περισσότερες εγγυήσεις καταθέσεων εάν η τραπεζική κρίση επιδεινωθεί.

Ωστόσο, τη σημερινή απόφαση της Fed περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο ανεπαρκούς θωράκισης του διεθνούς τραπεζικού συστήματος έναντι αλυσιδωτής κατάρρευσης. Παράλληλα, η Τράπεζα θα κληθεί να αξιολογήσει το πιθανό σοκ που θα προκαλέσει σε βάθος χρόνου στην οικονομία η νέα κατάρρευση τραπεζών μεσαίου μεγέθους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα CNBC: Η Fed μπορεί να κάνει μεγάλο λάθος με τα επιτόκια

Γέλεν: Έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια καταθέσεων εάν χρειαστεί

Capital Economics: Τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για τις τράπεζες αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News