Business & Finance Τρίτη 10/01/2023, 17:09
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Ο πληθωρισμός απαιτεί μη δημοφιλή μέτρα

Πάουελ: Ο πληθωρισμός απαιτεί μη δημοφιλή μέτρα

Καμία σαφή ένδειξη για τα επόμενα βήματα της Fed δεν έδωσε ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του από την Στοκχόλμη. Ο ίδιος όμως μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας από τις πολιτικές πιέσεις, ενόσω προσπαθεί να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό. Επιπλέον, τόνισε πως η Fed δεν θα αξιοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να παρέμβει στην κλιματική πολιτική.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι η βάση για μία υγιή οικονομία και προσφέρει στον κόσμο ανεκτίμητα οφέλη σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όσο ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να απαιτεί μέτρα τα οποία βραχυπρόθεσμα δεν είναι δημοφιλή, καθώς ανεβάζουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

«Η απουσία άμεσου πολιτικού ελέγχου στις αποφάσεις μας μάς επιτρέπει να λάβουμε αυτά τα απαραίτητα μέτρα χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς παράγοντες», συμπλήρωσε.

Ρόλος στην κλιματική πολιτική

Ο Πάουελ επίσης διευκρίνισε ότι η Fed δεν θα εποπτεύει την κλιματική πολιτική. «Η Fed έχει λίγες, αλλά σημαντικές, αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Ωστόσο, χωρίς ξεκάθαρη νομοθεσία από το Κογκρέσο, θα ήταν ανάρμοστο για εμάς να αξιοποιήσουμε την νομισματική πολιτική ή τα εποπτικά εργαλεία για να προωθήσουμε μία πιο πράσινη οικονομία ή για να επιτύχουμε άλλους κλιματικούς στόχους», δήλωσε.

Ο ίδιος τόνισε επί του θέματος: «Δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε χάραξη κλιματικής πολιτικής».

Ασάφεια για τα επόμενα βήματα

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Fed σε τρεις εβδομάδες, δύο αξιωματούχοι άφησαν χθες να εννοηθεί ότι η Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη επιθετικότερη σύσφιγξη. Ωστόσο, στη σημερινή του ομιλία ο Πάουελ δεν έδωσε κανένα σημάδι για την επόμενη κίνηση της Fed, η οποία το 2022 ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού από περίπου το μηδέν σε εύρος 4,25% -4,5% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πάουελ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για το ενδεχόμενο νέων επιτοκιακών αυξήσεων το 2023, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο θα ξεπεράσει το 5% φέτος. Ωστόσο, προβλέπουν επίσης πως στην επόμενη συνεδρίαση η Τράπεζα θα «χαμηλώσει ταχύτητα», προχωρώντας σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων.

Σε ρυθμούς πληθωρισμού η Wall Street

Ήπια κέρδη εμφανίζουν οι αμερικανικοί δείκτες μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας Πάουελ στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αφενός δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν τις καλές επιδόσεις της πρώτης εβδομάδας του έτους, αφετέρου έχουν στρέψει την προσοχή τους προς την ανακοίνωση για τα στοιχεία του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη. Εκτιμάται πως ο πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones παρουσιάζει ήπια άνοδο της τάξης του 0,16%, ενώ ο S&P 500 ανεβαίνει κατά 0,18%. Ο Nasdaq καταγράφει επίσης άνοδο 0,31%, παίρνοντας στήριξη από την Tesla όπου υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Πότε θα κερδίσουν τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού – Οι πιθανοί κίνδυνοι

Πρακτικά Fed: «Ναι» σε μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις – «Όχι» λάθος μήνυμα στις αγορές

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 50 μ.β – Σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News