Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 21:15
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: «Ναι» σε μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις – «Όχι» λάθος μήνυμα στις αγορές

Πρακτικά Fed: «Ναι» σε μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις – «Όχι» λάθος μήνυμα στις αγορές

Όλοι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, συνεχίζοντας μεν την αύξηση του κόστους των πιστώσεων για τον έλεγχο του πληθωρισμού αλλά με πιο σταδιακό τρόπο έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση στις 13-14 Δεκεμβρίου. 

Οι διαμορφωτές πολιτικής εξακολουθούν να εστιάζουν στον έλεγχο του ρυθμού των επιτοκιακών αυξήσεων, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή εσφαλμένη αντίληψη των χρηματοοικονομικών αγορών ότι η δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό έχει χάσει τη δυναμική της. 

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διάρκεια του περασμένου έτους αυξάνοντας τα επιτόκια αρκετά ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα χρειάστηκε τώρα να εξισορροπήσει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με τους κινδύνους επιβράδυνσης της οικονομίας σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό μέσω μεγαλύτερης απ΄ό,τι χρειάζεται αύξησης της ανεργίας. 
     
«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας και των επιλογών όταν η πολιτική υιοθετεί πιο περιοριστική στάση», αναφέρουν τα πρακτικά, δείχνοντας ουσιαστικά ότι η Fed ενδεχομένως να προετοιμάζεται να κατεβάσει τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση στο τέλος Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, παραμένει ανοικτή σε ένα ακόμη υψηλότερο του αναμενομένου τερματικό επιτόκιο εάν ο πληθωρισμός επιμείνει.

Αυτό που τονίζεται ωστόσο στα πρακτικά είναι ότι η όποια απόφαση για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί από τους επενδυτές ή από τις αγορές ως εξασθένηση της δέσμευσης της Fed να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. 

Για το λόγο αυτό και οι αξιωματούχοι επανεπιβεβαίωσαν την ισχυρή τους δέσμευση για επιστροφή στον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, σύμφωνα με τα πρακτικά.  
   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News