Business & Finance Παρασκευή 26/08/2022, 14:37
ΗΠΑ

Προβλέψεις του Mr Big Short: Τα ευρεία μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ είναι καταστροφικά

Προβλέψεις του Mr Big Short: Τα ευρεία μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ είναι καταστροφικά

Το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα θα επιφέρουν τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση, προειδοποίησε ο Michael Burry, ο διαχειριστής που προέβλεψε την κρίση της στεγαστικής αγοράς του 2008 και έγινε διάσημος μέσα από το βιβλίο –και τη μετέπειτα ταινία- «The Big Short».  

«Με τα πρόσφατα νομοσχέδια ελάφρυνσης, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής φοιτητικών δανείων, τα οποία φέτος προσεγγίζουν τα 2 τρισ. δολάρια, έχουμε την ανάδειξη του δημοσιονομικού δικαιώματος πώλησης», δήλωσε μέσω Twitter ο Burry, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση λειτουργεί ως δικαίωμα πώλησης (put option) για τους επενδυτές, περιορίζοντας τις πιθανές απώλειές τους.

«Δεν είναι πια μόνο για τον Covid. Και σύντομα θα είναι τόσο καλό για την αμερικανική οικονομία όσο είναι η ζάχαρη για τα μωρά», δήλωσε, υπονοώντας ότι η δημοσιονομική στήριξη μπορεί μεν βραχυπρόθεσμα να αποτρέπει την πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και να διασφαλίσει την ανάπτυξη, αλλά αδιαμφισβήτητα οδηγεί σε μεγαλύτερη κατάρρευση σε βάθος χρόνου.

Τα σχόλια του Burry δημιοσιεύτηκαν αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «διαγράψει» 10.000 δολάρια από ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 215.000 δολαρίων το χρόνο.

Σημειώνεται πως ο Burry έχει εκφράσει επανειλημμένως ανησυχίες σε ό,τι αφορά την πρωτοφανή νομισματική και δημοσιονομική στήριξη. Έχει μάλιστα δηλώσει πως θα είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να γεμίσουν τα κενά στους προϋπολογισμούς τους μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης και μετά τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθών δεν θα είναι αρκετή.

Έχει ασκήσει μάλιστα έντονη κριτική και απέναντι στη Fed, για την οποία έχει δηλώσει ότι είναι «εθισμένη» στην επεκτατική πολιτική. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις γίνονται από την Τράπεζα όχι για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά με στόχο να φουσκώσει η αξία των περιουσιακών στοιχείων και να δοθεί ώθηση στην οικονομία, ενόσω οι μετοχές και οι καταναλωτικές δαπάνες καταρρέουν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Διαγράφονται 10.000 δολάρια σε φοιτητικά δάνεια

Βρίσκεται σε ύφεση η αμερικανική οικονομία; «Απλά αστείο» απαντά νομπελίστας

«Σβήνουν τη φωτιά με βενζίνη»: Τα μέτρα στήριξης δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News