Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ανταποκριθεί στον πληθωρισμό όπως η Fed

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ανταποκριθεί στον πληθωρισμό όπως η Fed

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «κάθε λόγο» να μην ανταποκριθεί τόσο επιθετικά όσο και η Fed στον πληθωρισμό, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι «όλοι βρισκόμαστε σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις».

Στο πλαίσιο συνέντευξής της σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι ο πληθωρισμός είναι «ξεκάθαρα ασθενέστερος» στην Ευρωζώνη. Επίσης, αναλύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κεντρικών τραπεζών, σημείωσε παράλληλα ότι η οικονομική ανάκαμψη στο ευρωπαϊκό μπλοκ δεν είναι σε τόσο προχωρημένο επίπεδο όσο στις ΗΠΑ.

«Έχουμε κάθε λόγο να μην ανταποκριθούμε τόσο γρήγορα και τόσο έντονα όπως φανταζόμαστε ότι θα κάνει η Fed. Ωστόσο, έχουμε ξεκινήσει να ανταποκρινόμαστε και βέβαια είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με μέτρα νομισματικής πολιτικής, εφόσον οι αριθμοί, τα στοιχεία, τα γεγονότα, το απαιτούν», τόνισε η Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε να απαντήσει ουσιαστικά στις πιέσεις για περαιτέρω μέτρα μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού που σκαρφάλωσε στο 5% τον Δεκέμβριο. Οι αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει για τη μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, που ξεκίνησε με την επέλαση της πανδημίας. Ωστόσο, έχουν τονίσει ότι το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου δανεισμού είναι αρκετά απίθανο για φέτος, καθώς το πληθωριστικό φαινόμενο, διαβεβαιώνουν, είναι προσωρινό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Το νέο ρεκόρ 20ετίας βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ

Μήπως δεν είναι προσωρινός ο πληθωρισμός;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News