Business & Finance Τετάρτη 24/08/2022, 19:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Διαγράφονται 10.000 δολάρια σε φοιτητικά δάνεια

ΗΠΑ: Διαγράφονται 10.000 δολάρια σε φοιτητικά δάνεια

Διαγραφή 10.000 δολαρίων από τα φοιτητικά χρέη των περισσότερων οφειλετών ανακοίνωσε ο Αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εκπληρώνοντας μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Η διαγραφή των χρεών θα ισχύει για τους Αμερικάνους που έχουν έσοδα κάτω των 125.000 δολαρίων ετησίως και κάτω των 250.000 δολαρίων για παντρεμένα ζευγάρια ή προστάτες της οικογένειας. Επιπλέον, θα διαγραφούν οφειλές 20.000 δολαρίων από δικαιούχους Pell Grants, των ομοσπονδιακών υποτροφιών για φοιτητές χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις παρατείνεται παράλληλα η προθεσμία αποπληρωμής για «μία τελευταία φορά» στους περισσότερους οφειλέτες φοιτητικών δανείων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως η αποπληρωμή είχε παραταθεί επτά φορές από την επέλαση του κορωνοϊού και μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει καθυστερήσει συνολικά δυόμισι χρόνια.

Αναμένεται επίσης, πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει αλλαγές στο τρέχον σύστημα φοιτητικών δανείων, όπου εάν κάποιος έχει οφειλές μπορεί να βάλει πλαφόν στο 5% του μηνιαίου του εισοδήματος. Οι διευκρινίσεις πρόκειται να γίνουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Παρότι πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση για τους οφειλέτες, η διαγραφή είναι μικρότερη σε σχέση με όσα ανέμεναν ορισμένοι προοδευτικοί. Σε κάθε περίπτωση όμως η διαγραφή χρεών από δικαιούχους των επιχορηγήσεων Pell αποτελεί μεγάλη νίκη για τους προοδευτικούς, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες άσκησαν έντονες πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για μεγαλύτερη ελάφρυνση προς τους χαμηλόμισθους.

«Με μία υπογραφή, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην αντιμετώπιση της κρίσης των φοιτητικών χρεών, διαγράφοντας σημαντικά ποσά φοιτητικών δανείων για εκατομμύρια οφειλέτες», δήλωσαν από κοινού οι Γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Τσακ Σούμερ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ακυρώνει φοιτητικά δάνεια 4 δισ. δολ. για 208.000 δανειολήπτες

Ήρθε η ώρα της αλήθειας για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν;

ΗΠΑ: Βρίσκεται σε ύφεση η οικονομία της; Η απάντηση είναι «όχι ακόμη»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News