Κόσμος Τρίτη 16/08/2022, 22:39
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ακυρώνει φοιτητικά δάνεια 4 δισ. δολ. για 208.000 δανειολήπτες

ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ακυρώνει φοιτητικά δάνεια 4 δισ. δολ. για 208.000 δανειολήπτες

Το Υπουργείο Παιδείας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ακυρώσει ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια αξίας σχεδόν 4 δισ. δολ. για 208.000 δανειολήπτες που εξαπατήθηκαν από ένα δημοφιλές κερδοσκοπικό ίδρυμα.

Για όλους τους φοιτητές που παρακολούθησαν το πλέον ανενεργό ITT Technical Institute (ITT) μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2005, έως το κλείσιμό του τον Σεπτέμβριο του 2016, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έχουν υποβάλει αξίωση υπεράσπισης δανειολήπτη, θα ακυρωθούν στο 100% τα δάνειά τους. Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ελάφρυνση δεν θα χρειαστεί να προβούν σε καμία πρόσθετη ενέργεια.

«Είναι καιρός οι φοιτητές δανειολήπτες να σταματήσουν να επωμίζονται το βάρος από τα χρόνια ψέματα και τις ψεύτικες υποσχέσεις του ITT», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Miguel Cardona. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι για χρόνια, οι ηγέτες του ITT παραπλανούσαν σκόπιμα τους φοιτητές σχετικά με την ποιότητα των προγραμμάτων τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τα ομοσπονδιακά προγράμματα φοιτητικών δανείων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις δυσκολίες που θα προκαλούσε αυτό».

Το 2018, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ITT, Kevin Modany, και ο πρώην οικονομικός διευθυντής, Daniel Fitzpatrick, συμφώνησαν να πληρώσουν 200.000 και 100.000 δολάρια αντίστοιχα, ως μέρος ενός διακανονισμού με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για φερόμενη εξαπάτηση επενδυτών, αν και κανένας από τους δύο δεν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη εγκρίνει περίπου 1,9 δισ. δολ. για ελάφρυνση χρέους για 130.000 δανειολήπτες που παρακολούθησαν το ITT με το σκεπτικό ότι το ίδρυμα παραπλάνησε τους φοιτητές σχετικά με τις προοπτικές εργασίας τους, τη δυνατότητα μεταφοράς πιστώσεων σε άλλες σχολές και τη διαπίστευση του πτυχίου του στη νοσηλευτική.

Η ανακοίνωση της Τρίτης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στοχευμένη δράση ελάφρυνσης χρέους για εξαπατημένους δανειολήπτες της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος στο CNBC Make It, που ξεπερνιέται μόνο από την ακύρωση δανείων 5,8 δισ. δολ. για 560.000 φοιτητές που παρακολούθησαν τα πλέον ανενεργά Corinthian Colleges, η οποία ανακοινώθηκε. τον Ιούνιο.

Αυτό ανεβάζει το συνολικό ποσό της ελάφρυνσης δανείου που παρέχεται από τη διοίκηση σε περίπου 32 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων 13 δισ. δολ. για εξαπατημένους δανειολήπτες.

Ως μέρος των συνολικών προσπαθειών του για την παροχή στοχευμένης ελάφρυνσης δανείων σε ευάλωτους και εξαπατημένους δανειολήπτες, το τμήμα ανακοίνωσε επίσης ότι ειδοποίησε επισήμως το DeVry University, ένα ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με έδρα στο Naperville του Ιλινόις, ότι απαιτείται να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για εγκεκριμένες αιτήσεις υπεράσπισης δανειοληπτών.

Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου DeVry είπε στο CNBC Make It ότι η ηγεσία του πανεπιστημίου «προέβλεψε» την ανακοίνωση του τμήματος και εξετάζει την ειδοποίηση που εστάλη.

«Αξίζει να επαναλάβουμε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί των φοιτητών χρονολογούνται από τη διαφήμιση που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 2008 και 2015, πριν από την ίδρυση του DeVry ως ανεξάρτητου ιδρύματος με νέο διοικητικό συμβούλιο και ηγεσία», είπε ο εκπρόσωπος. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Τμήμα χαρακτηρίζει εσφαλμένα τον υπολογισμό του DeVry και την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων των πτυχιούχων σε ορισμένες διαφημίσεις και δεν συμφωνούμε με τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει».

Η 31η Αυγούστου -η ημερομηνία που έχουν προγραμματιστεί να επαναληφθούν οι πληρωμές- είναι επίσης η προθεσμία εντός της οποίας ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αποφασίσει για ευρύτερη διαγραφή ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, επιβεβαίωσε ο Jean-Pierre.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι δάνεια έως του ποσού των 10.000 δολαρίων θα διαγραφούν για όλους τους δανειολήπτες που κερδίζουν λιγότερα από 150.000 δολάρια ετησίως, αναφέρει το CNBC, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες, σύμφωνα με ένα σημείωμα που έλαβε πρόσφατα το Politico, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα στο StudentAid.gov βεβαιώνοντας ότι πληρούν τα κριτήρια για ελάφρυνση, αν και για αρκετά εκατομμύρια δανειολήπτες για τους οποίους το τμήμα έχει διαθέσιμα στοιχεία θα υπάρξει διαγραφή χρέους αυτόματα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας είπε στο Politico ότι η «επισκόπηση της ευρείας βάσης διαγραφής χρέους παραμένει σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» και ότι δεν θα σχολιάσουν τίποτα που να αφορά εσωτερικές συζητήσεις ή υποθετικά σενάρια.

moneyreveiw.gr με πληροφορίες από cnbc 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News