Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 19:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρίσκεται σε ύφεση η αμερικανική οικονομία; «Απλά αστείο» απαντά νομπελίστας

Βρίσκεται σε ύφεση η αμερικανική οικονομία; «Απλά αστείο» απαντά νομπελίστας

Πράγματι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε επί δύο συναπτά τρίμηνα, αλλά είναι «απλά αστείο» να το περιγράφουμε ως ύφεση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο νομπελίστας οικονομολόγος Richard Thaler.

«Δεν βλέπω τίποτα που να θυμίζει ύφεση. Έχουμε ιστορικά χαμηλή ανεργία, ιστορικά υψηλές κενές θέσεις εργασίας. Αυτό φαίνεται σαν μία ισχυρή οικονομία», δήλωσε ο ίδιος στο CNBC. «Η οικονομία αναπτύσσεται, απλώς αναπτύσσεται ελαφρώς βραδύτερα από τις τιμές. Και αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε ελάχιστα, αλλά νομίζω ότι είναι απλώς αστείο να το αποκαλούμε ύφεση», τόνισε και συμπλήρωσε «δεν είναι σαν καμία ύφεση που έχω δει στην σχετικά μεγάλη ζωή μου».

Πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον καπλάζοντα πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος φέτος τον Ιούλιο σκαρφάλωσε στο 8,5% σε ετήσια βάση, ο Thaler δήλωσε «υπήρχε αυτή η έντονη διαφωνία σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός είναι προσωρινός ή όχι και όσοι πόνταραν στον μόνιμο φαίνεται ότι νικούν, παρότι πιστεύω ότι αυτοανακηρύσσονται νικητές κάπως νωρίς».

«Τουλάχιστον κάποιες από τις υψηλές τιμές που βλέπουμε προκαλούνται άμεσα είτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα από την Κίνα. Και ελπίζουμε ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες θα είναι προσωρινοί», δήλωσε.

«Ίσως μετά από ένα έτος να εξακολουθεί να γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία και να υπάρχει κορωνοϊός στην Κίνα, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβαίνει και εάν ένα ή αμφότερα τα προβλήματα μετριαστούν, τότε θα δούμε μερικές τιμές να υποχωρούν», τόνισε ο οικονομολόγος.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στις ΗΠΑ, οι οποίοι αυξήθηκαν αιφνιδίως τους τελευταίους μήνες λόγω των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, ο ίδιος σχολίασε ότι η Fed ενδεχομένως φοβάται για το ενδεχόμενο ενός σπιράλ μισθών και αυξανόμενων τιμών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Βρίσκεται σε ύφεση η οικονομία της; Η απάντηση είναι «όχι ακόμη»

ΗΠΑ: Ηπια συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

Αμερικανική οικονομία: Σε ύφεση πριν τα μέσα του 2023 «ποντάρουν» οι οικονομολόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News