Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 22:52
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Θα πρέπει να δείξει ότι παραμένει αυστηρή ως προς τον πληθωρισμό

Fed: Θα πρέπει να δείξει ότι παραμένει αυστηρή ως προς τον πληθωρισμό

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια λιγότερο κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται αύριο, σε ένα ακόμη σημάδι ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει και τις νέες προβλέψεις της για τα επιτόκια και την οικονομία. Οι αξιωματούχοι της έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα μειώσουν το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης. 

Βεβαίως, πήραν μία ανάσα από τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το δείξουν. «Δεν πιστεύω ότι οι αξιωματούχοι της Fed μπορούν να ισχυριστούν κάποια νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού τουλάχιστον ακόμη. Πιστεύω ότι θα εμφανιστούν πολύ πολύ προσεκτικοί προτού προβούν σε μία τέτοια διαπίστωση», αναφέρει η Aneta Markowska, οικονομολόγος της Jefferies. 

Κάποιοι μάλιστα οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τα βελτιωμένα νούμερα για τον πληθωρισμό μπορεί να κάνουν τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να ακουστεί ακόμη πιο αυστηρός κατά τη συνέντευξη που θα δώσει αύριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. 

«Τα στοιχεία δίδουν ένα επιχείρημα στη Fed για να μετριάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Όμως τα αποκλιμακούμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενδεχομένως να κάνουν το έργο του Πάουελ ακόμη πιο δύσκολο. Είδαμε ήδη μία υποχώρηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από το αφήγημα ότι η Fed δεν θα προχωρήσει με τόσο γρήγορο ρυθμό. Αυτό δεν βοηθά την Φέντεραλ Ριζέρβ να διαχειριστεί την κατάσταση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα…Όσο πιο χαλαρές γίνονται οι αγορές, σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά για να τις πείσει ότι χρειάζεται να γίνει και άλλη προσπάθεια», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πέιτζ της AXA Investment Managers. 

Oικονομολόγοι σημειώνουν ότι ένα σημαντικό μέρος των προβλέψεων της Fed θα δώσουν νέα πληροφόρηση για το επίπεδο που βλέπουν οι αξιωματούχοι να τερματίζονται τα επιτόκια έως την επόμενη Άνοιξη. Αξιωματούχοι της Fed τοποθετούν το επίπεδο αυτό γύρω στο 5%. 

Η Markowska βλέπει επίσης την Fed να αλλάζει λεκτική προκειμένου να προσαρμόσει τις νέες θέσεις της ότι πλησιάζει στο τέλος του σημερινού κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Αυτή τη στιγμή, η λεκτική είναι ότι “οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων είναι οι ενδεδειγμένες» για την επίτευξη του στόχου του 2% όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό. 

Ίσως το «συνεχιζόμενες» να μην αντανακλά τώρα τη νέα τοποθέτηση και γι΄αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από  μία λέξη που να εκφράζει τόσο αοριστία, σύμφωνα με την αναλύτρια. «Ίσως να αντικατασταθεί από την φράση ότι κάποιες ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις θα είναι οι ενδεδειγμένες». 

«Πιστεύω ότι το πιο ενδιαφέρον σημείο της αυριανής συνεδρίασης θα είναι η συνέντευξη Πάουελ», αναφέρει ο Ρίκ Ρίντερ, επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News