Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Σύννεφα στην αμερικανική οικονομία – Έρχεται ύφεση και απολύσεις

JP Morgan: Σύννεφα στην αμερικανική οικονομία – Έρχεται ύφεση και απολύσεις

Ήπια ύφεση στο τέλος του 2023 αναμένουν οι αναλυτές της JP Morgan στην αμερικανική οικονομία λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed, η οποία έχει «ριχτεί» στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η τράπεζα «βλέπει» συρρίκνωση 0,5% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η οποία ενδέχεται να παραταθεί και μέσα στο 2024. Ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το επόμενο έτος αναμένεται να συρρικνωθεί στο 1% σχεδόν στο μισό σε σχέση με την πρόβλεψη για φέτος.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η JP Morgan προβλέπει πως μέχρι τον Μάρτιο του 2023 τα επιτόκια θα ανέβουν κατά 100 μονάδες βάσης, ενώ ήδη φέτος έχουν ανέβει κατά 300 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο «βλέπει» αύξηση 50 μονάδων βάσης και έπειτα 25 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Μέχρι το τέλος του επομένου έτους, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 4,1%. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο ανερχόταν στο 7,7% στις ΗΠΑ. Επίσης, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ένας δείκτης-βαρόμετρο για τις κινήσεις της Fed, αναμένεται να επιβραδυνθούν στο 3,4% το 2023.

Η συνεπαγόμενη επιβράδυνση στη ζήτηση συνολικά ενδέχεται να οδηγήσει σε «διαγραφή» 1 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι τα μέσα του 2024 στην αμερικανική αγορά εργασίας, η οποία θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να μειώνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Στο 5% «βλέπει» τα επιτόκια στις ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Αυξήθηκε η ανεργία – Ανοίγει ο δρόμος για συγκράτηση των επιτοκιακών αυξήσεων;

Πάουελ: Ίσως το Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο η επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News