Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 20:48
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Ίσως το Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο η επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων

Πάουελ: Ίσως το Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο η επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων

Την ανάγκη για συνέχιση της σημερινής περιοριστικής πολιτικής υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά στις επιτοκιακές αυξήσεις». 

Τόνισε δε, ότι κάθε συζήτηση για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων είναι πρόωρη, πολύ περισσότερο η όποια σκέψη πάνω σε αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας ότι η μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού απαιτεί αποφασιστικότητα και υπομονή. 

«Οι αποφάσεις μας θα εξαρτηθούν από το σύνολο των δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό ένα «παραθυράκι», λέγοντας ότι πιθανόν η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης να λάβει χώρα γρήγορα, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή ενδεχομένως του Φεβρουαρίου, παρότι προσέθεσε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι «έχουμε προχωρήσει σε υπερβολική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μας».

«Όσο προχωράμε ακόμη περισσότερο σε περιοριστικά επίπεδα, το ζήτημα της ταχείας αύξησης γίνεται λιγότερο σημαντικό. Και γι’ αυτό έχω πει στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου ότι κάποια στιγμή θα είναι σημαντικό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων. Πλησιάζει λοιπόν αυτή η ώρα, και μπορεί να έρθει ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση ή στη μεθεπόμενη. Δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση». 

Ο ίδιος θεωρεί ότι πιο σημαντικό από τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων είναι το ύψος στο οποίο θα πρέπει να φθάσουν τα επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να διατηρήσει περιοριστική τη νομισματική πολιτική. Υπογράμμισε ακόμη ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν σε υψηλότερο επίπεδα απ΄ό,τι αναμενόταν έως τώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η πτώση του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι η Fed θα κάνει τα πάντα για να επιτύχει τους στόχους της, σημειώνοντας ότι «θα παραμείνουμε σταθεροί στην πολιτική μας έως ότου επιτύχουμε το στόχο». 

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ωστόσο ότι η μείωση του πληθωρισμού ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιο βαθμό εξασθένησης της αγοράς εργασίας, ούτως ώστε ο ρυθμός ανάπτυξής της να υποχωρήσει κάτω του μέσου όρου. 

Ο κορυφαίος Αμερικανός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στην αμερικανική οικονομία χαρακτηρίζοντάς την ισχυρή και προσέθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ είναι σημαντική παράμετρος και για την παγκόσμια οικονομία.  

Αναφερόμενος στην αγορά στέγης, είπε ότι έχει επηρεαστεί εμφανώς από τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News