Business & Finance Τετάρτη 17/08/2022, 21:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fed βλέπει ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Η Fed βλέπει ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στη συνεδρίασή τους τον Ιούλιο δήλωσαν ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα διαμορφωθούν με βάση την εξέλιξη των εισερχόμενων στοιχείων, με κάποιους, μάλιστα, να σημειώνουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου (26-27) που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, στην οποία η κεντρική τράπεζα ενέκρινε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να μειώσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται πολύ πάνω από το επιθυμητό επίπεδο 2% της Fed.

Δεν παρείχαν συγκεκριμένες οδηγίες για μελλοντικές αυξήσεις και είπαν ότι θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τα δεδομένα πριν λάβουν κάποια απόφαση. 

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση σημείωσαν ότι το εύρος 2,25% – 2,5% για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων ήταν γύρω στο «ουδέτερο» επίπεδο. Ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι μια περιοριστική στάση πιθανότατα θα είναι κατάλληλη, υποδεικνύοντας περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Επιτροπής, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι απαιτείται η μετάβαση σε μια περιοριστική στάση πολιτικής για την εκπλήρωση της νομοθετικής εντολής της Επιτροπής για την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών», αναφέρουν τα πρακτικά.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι δεν διαπίστωσαν μέχρι εκείνη την στιγμή κάποια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επιβραδύνει. Οι αναλυτές περιμένουν ότι η Fed θα χρειαστεί να δει στοιχεία πριν την επόμενη της συνεδρίαση πως ο πληθωρισμός επιβραδύνει, για να καταλήξει σε μια απόφαση για ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της. 

Ωστόσο, η περίληψη ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι συμμετέχοντες είπαν «πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά σε τροχιά επιστροφής στο 2%».

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στα νέα, προσαρμοσμένα, δεδομένα. Αλλά είπαν επίσης ότι υπήρχαν λίγες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε και τα πρακτικά τόνιζαν επανειλημμένα την αποφασιστικότητα της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό.

Σημείωσαν επίσης ότι πιθανότατα θα «πάρει λίγο χρόνο» μέχρι η συγκεκριμένη πολιτική να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο, αλλά αυξήθηκε κατά 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ σύμφωνα με μια ξεχωριστή μέτρηση που ακολουθεί η Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, αυξήθηκε 1% τον Ιούνιο και κατά 6,8% σε ετήσια βάση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι τυχόν σημάδια αμφιταλαντεύσεως από τη Fed θα χειροτέρευαν την κατάσταση.

«Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Επιτροπή ήταν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί εάν το κοινό άρχιζε να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να προσαρμόσει επαρκώς τη στάση της», αναφέρουν τα πρακτικά. «Εάν αυτός ο κίνδυνος γίνει πραγματικότητα, θα περιέπλεκε το έργο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% και θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το οικονομικό κόστος για κάτι τέτοιο».

Παρά τις σταδιακές αυξήσεις της Fed, οι αγορές ήταν σε κατάσταση ράλι τον τελευταίο καιρό με την ελπίδα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αμβλύνει τον ρυθμό των αυξήσεων προς το φθινόπωρο.

Από το πρόσφατο κατώτατο σημείο στα μέσα Ιουνίου, ο Dow Jones αυξήθηκε περισσότερο από 14%.

Στα πρακτικά σημειώνεται επίσης ότι ορισμένα στελέχη ανησυχούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να αποδειχθεί υπερβολική.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News