Business & Finance Κυριακή 28/08/2022, 17:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γερουσιαστής Warren ανησυχεί ότι η Fed θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση

Η γερουσιαστής Warren ανησυχεί ότι η Fed θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση

Η Δημοκρατική γερουσιαστής των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Γουόρεν δήλωσε την Κυριακή ότι ανησυχεί πολύ πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε ύφεση και ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αφήσουν ανθρώπους χωρίς δουλειά.

«Ξέρετε τι είναι χειρότερο από τις υψηλές τιμές και μια ισχυρή οικονομία; Είναι οι υψηλές τιμές και εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς δουλειά. Ανησυχώ πολύ ότι η Fed θα οδηγήσει ην οικονομία σε ύφεση», δήλωσε η Γουόρεν στο CNN την Κυριακή.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι Αμερικανοί οδηγούνταν σε μια οδυνηρή περίοδο αργής οικονομικής ανάπτυξης και πιθανώς αυξανόμενης ανεργίας, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Πάουελ είπε σε μια ομιλία του την Παρασκευή ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όσο υψηλά χρειάζεται και θα τα διατηρήσει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα για να μειώσει τον πληθωρισμό που αυτή τη στιγμή είναι υπερτριπλάσιος του 2% που είναι ο στόχος της Fed.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα είναι επώδυνα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτά είναι δυστυχώς κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία να επαναφέρουμε τη σταθερότητα των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα», είχε πει ο Πάουελ στην ομιλία του.

«Αυτό που αποκαλεί “κάποιος πόνος” σημαίνει να αφήνεις ανθρώπους χωρίς δουλειά, να κλείνεις μικρές επιχειρήσεις επειδή το κόστος του χρήματος αυξάνεται, επειδή τα επιτόκια ανεβαίνουν», είπε η Γουόρεν, της οποίας οι απόψεις για την οικονομία έχουν συχνά επιρροή μεταξύ των προοδευτικών Δημοκρατικών.

Η Γουόρεν είπε ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλός εν μέρει λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα στην αύξηση των επιτοκίων, τίποτα στην εργαλειοθήκη του Τζερόμ Πάουελ, που να ασχολείται άμεσα με αυτά και έχει παραδεχτεί τόσα πολλά στις ακροάσεις του Κογκρέσου», είπε η Γουόρεν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News