Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 15:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αυξήθηκε η ανεργία – Ανοίγει ο δρόμος για συγκράτηση των επιτοκιακών αυξήσεων;

ΗΠΑ: Αυξήθηκε η ανεργία – Ανοίγει ο δρόμος για συγκράτηση των επιτοκιακών αυξήσεων;

Οξύμωρη ήταν η εικόνα που διαμορφώθηκε στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς ναι μεν οι νέες θέσεις αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε. Η αύξηση αυτή πιθανόν να επιφέρει μια αλλαγή στη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένως οι αξιωματούχοι της, όσο η εικόνα της αγοράς εργασίας παραμένει ισχυρή τόσο θα προχωρούν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 261.000, αισθητά υψηλότερα από τις 200.000 των εκτιμήσεων κι έναντι 315.000 νέων θέσεων τον Σεπτέμβριο. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι προστέθηκαν νέες θέσεις εργασίας το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο επανήλθε στο 3,7% (τον περασμένο Αύγουστο), από 3,5% τον Σεπτέμβριο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό στο 3,6%. 

Η αύξηση της ανεργίας έχει πυροδοτήσει ένα ράλι στις αγορές, καθώς θεωρείται ως μια αισιόδοξη ένδειξη ότι η Fed θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Άλλωστε, μόλις χθες ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι πολύ πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, από τη στιγμή τόσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ και ο ρυθμός αύξησης των μισθών δεν είναι ο πρέπον για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News