Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 15:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δίλημμα της Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων προεξοφλεί η αγορά

Το δίλημμα της Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων προεξοφλεί η αγορά

Νέα επιτοκιακή αύξηση 25 μονάδων βάσης προεξοφλούν οι αναλυτές για τη σημερινή απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων στον τραπεζικό τομέα, μετά την κατάρρευση της περιφερειακής First Republic στην αρχή της εβδομάδας. Στην περίπτωση που πράγματι προχωρήσει σε νέα αύξηση, το εύρος θα κυμαίνεται από 5 έως 5,25%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2007.

Επίσης, θα πρόκειται για τη δέκατη συναπτή αύξηση επιτοκίων εδώ και περίπου ένα έτος, παρότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τέλος στη νομισματική σύσφιγξη, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πίεση στο τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, η First Republic ήταν η τρίτη τράπεζα που πέρασε στα χέρια των αμερικανικών αρχών μέσα σε μόλις δύο μήνες και υπενθυμίζεται πως πουλήθηκε στην JP Morgan. Μάλιστα, η κατάρρευσή της συνέβη αφότου λήφθηκαν μέτρα για τη αποφυγή τραπεζικού ντόμινο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

Λεπτή ισορροπία

Τώρα, οι αξιωματούχοι καλούνται να λάβουν μια απόφαση, ώστε αφενός να καταστείλουν τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, αφετέρου να αποτρέψουν μια τραπεζική κρίση ευρείας κλίμακας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times, η Fed δέχεται ισχυρή πολιτική πίεση. Ειδικότερα, δέκα βουλευτές των Δημοκρατικών σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, ζήτησαν να μην προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε ύφεση, να στερήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να συνθλίψει τις μικρές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει πως σήμερα θα είναι και η τελευταία αύξηση των επιτοκίων στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης. Το εκτελεστικό συμβούλιο της Fed είχε σημειώσει στην τελευταία συνεδρίαση ότι ενδέχεται να απαιτείται περαιτέρω σύσφγιξη. Η στάση αυτή ήταν σαφώς ηπιότερη σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, όταν έλεγε ότι υπάρχει ανάγκη για συναπτές αυξήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σταθερά υψηλός πληθωρισμός – Αύξηση του εργασιακού κόστους

Fed και ΕΚΤ σε σταυροδρόμι – Τα λάθη του παρελθόντος που τις στοιχειώνουν

Τράπεζες: «Η κρίση τελείωσε», λέει ο Jamie Dimon – Δεν συμφωνούν όλοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News