Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 16:13
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σταθερά υψηλός πληθωρισμός – Αύξηση του εργασιακού κόστους

Ο δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 4,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 4,5%

ΗΠΑ: Σταθερά υψηλός πληθωρισμός – Αύξηση του εργασιακού κόστους

Νέα αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, παρά τη συνεχή νομισματική σύσφιγξη εδώ και ένα χρόνο. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έναντι ανόδου 5,1% τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Παράλληλα, ο δομικός δείκτης τιμών PCE, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, πραγματοποίησε άνοδο 4,6% σε ετήσια βάση από 4,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 4,5%. Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. 

‘Ενας άλλος δείκτης στον οποίο δίνει σημασία η Fed, αυτός του κόστους απασχόλησης, αυξήθηκε κατά 1,2% στο πρώτο τρίμηνο, αυξημένος κατά 0,1% σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Τα κόστη εργασίας έχουν σημειώσει αύξηση τουλάχιστον 1% για 7 συνεχόμενα τρίμηνα.   

Οι αξιωματούχοι της Fed θα πρέπει να δουν σημάδια σαφούς επιβράδυνσης προτού κηρύξουν το τέλος της μάχης κατά του πληθωρισμού. Τα στοιχεία εξακολουθούν να τους κρατούν σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια της κατά 475 μονάδες βάσης πραγματοποιώντας την επιθετικότερη νομισματική σύσφιξη από την δεκαετία του 1980. 

moneyreview.gr με πληροροφορίες από Bloomberg/CNBC

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News