Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 15:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Paul Krugman: Πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η τραπεζική κρίση;

Paul Krugman: Πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η τραπεζική κρίση;

Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ύφεσης και συνεπώς η Fed πρέπει να σταματήσει να ασκεί πίεση στην οικονομία, τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

«Όλοι διερωτώνται ποιες είναι οι άλλες νάρκες που θα σκάσουν», δήλωσε σε άρθρο γνώμης στους New York Times, ενόψει της σημερινής απόφασης της Fed για τα επιτόκια. Ο Krugman αναφερόταν βέβαια στην αιφνίδια κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και τις κλιμακούμενες πιέσεις στην αμερικανική First Republic Bank.

Ο Krugman εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος έναντι αναλυτών που προειδοποιούν για υπερπληθωρισμό και κατάρρευση του δολαρίου, σημειώνοντας πως η μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες συνήθως μετριάζει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Εξήγησε ότι με τη μεταφορά των καταθέσεων σε μεγαλύτερες τράπεζες και σε funds θα υπάρξει σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών. Με αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες και αυστηρότερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα, αυτές οι οντότητες τείνουν να δανείζουν λιγότερο σε επιχειρήσεις σε σχέση με τις μικρές και τις μεσαίες τράπεζες.

Επίσης, ο Krugman σημείωσε ότι με την απειλή κατάρρευσης περισσότερων τραπεζών, οι τράπεζες θα γίνουν πιο επιφυλακτικές. «Κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε σημαντική μείωση ρευστότητας», τόνισε, παρομοιάζοντας μάλιστα τις «σφιχτότερες» πιστωτικές συνθήκες με την αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

«Σαφώς, ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος πληθωρισμού έχει αυξηθεί», τόνισε. Και ως αποτέλεσμα, προέτρεψε τη Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο στις τράπεζες. Σημειώνεται πως οι αναλυτές προεξοφλούν αύξηση 25 μονάδων βάσης στην απόφαση της Fed σήμερα, παρά την τραπεζική αναστάτωση.

Ο Krugman πάντως εγκωμίασε τη διαχείριση της κρίσης από τις αρμόδιες αρχές, αναφερόμενος ιδίως στην παρέμβαση των καταθετών της SVB και της Signature. 

Τέλος, απέκλεισε το σενάριο συστημικών κινδύνων. «Δεν φαίνεται να είναι μια πλήρης χρηματοπιστωτική κρίση. Μείνετε όμως συντονισμένοι», δήλωσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Roubini: Στο χείλος του γκρεμού το τραπεζικό σύστημα – Χαμένη η Fed

Η αδύνατη εξίσωση του Jerome Powell: Ο πληθωρισμός, μια τραπεζική κρίση και τα επιτόκια

Έρευνα CNBC: Η Fed μπορεί να κάνει μεγάλο λάθος με τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News