Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 14:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

First Republic: Η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στην ιστορία των ΗΠΑ

First Republic: Η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στην ιστορία των ΗΠΑ

Για περίπου ένα μήνα, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, η First Republic Bank, μια τράπεζα της Καλιφόρνια που εξυπηρετούσε πλούσιους πελάτες, πήρε τη θέση της.

Η First Republic κατασχέθηκε από την αρμόδια αμερικανική αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), καθώς απέτυχε να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε η μαζική εκροή καταθέσεων και η πτώση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων. Η FDIC συμφώνησε με την JP Morgan να αναλάβουν τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων δανείων ύψους 173 δισ. δολαρίων και τίτλων αξίας 30 δισ. δολαρίων, καθώς και καταθέσεων 92 δισ. δολαρίων, έπειτα από ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της τράπεζας που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες.

Μέχρι και τις 13 Απριλίου, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της First Republic ανέρχονταν στα 229 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μετά την Washington Mutual, η οποία κατέρρευσε το 2008 με στοιχεία 307 δισ. δολαρίων και καταθέσεις 188 δισ. Τότε, η αρμόδια αρχή κατήσχεσε τις τραπεζικές δραστηριότητες της εταιρείας με έδρα το Σιάτλ και τις πούλησε στην JP Morgan έναντι 1,9 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των μεγαλύτερων καταρρεύσεων υπό την ομπρέλα της FDIC αυτό τον αιώνα, τρεις έχουν σημειωθεί μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως η Silicon Valley Bank είχε περιουσιακά στοιχεία 167 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών η First Republic – Πωλείται στην JP Morgan

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News