Business & Finance Τρίτη 6/06/2023, 11:55
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό κόντρα στα «γεράκια»

Οι καταναλωτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση - Οι νέες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ

ΕΚΤ: Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό κόντρα στα «γεράκια»

Οι καταναλωτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση, επικυρώνοντας το σενάριο να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι ο ιστορικός κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες για τους επόμενους 6 μήνες τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο, όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ. Για τα επόμενα τρία χρόνια, υποχώρησαν στο 2,5% από 2,9%, κινούμενοι προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν την ασταθή πορεία υποχώρησης του πληθωρισμού, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ πέρυσι. Η έρευνα του Μαρτίου αποκάλυψε μια «σημαντική» άνοδο στις προσδοκίες των τιμών. Ωστόσο, οι δείκτες από τότε έχουν αποδειχθεί ενθαρρυντικοί. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 6,1% τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές όπως της ενέργειας- υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 5,3%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2020. 

ΕΚΤ: Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό κόντρα στα «γεράκια»-1

Καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, τα νέα στοιχεία αναμένεται να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση σχετικά με το πόσο κόμα πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Boris Vujcic, δήλωσε στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι παραμένει ο κίνδυνος για αύξηση τιμών. Οι επενδυτές και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις κατά 0,25 με το επιτόκιο καταθέσεων στο κορυφώνεται στο 3,75%.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω για να ανακτήσουν τον έλεγχο των τιμών, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klaas Knot, ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι η ευρωζώνη υφίσταται πλέον δευτερογενείς επιπτώσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να μειωθούν οι τιμές καταναλωτή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η ακρίβεια παραμένει

Ανησυχία Lagarde για τον δομικό πληθωρισμό – Σήμα για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News