Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 12:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Περαιτέρω αποκλιμάκωση, στο 4,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, από 4,5% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον ενός έτους. 

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης 5,6% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο και 5,5% που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 6,1% στην Ευρωζώνη-1

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, σε μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη τόσο για τους policymakers  της ΕΚΤ όσο και για τις κυβερνήσεις, καθώς τα νοικοκυριά πλήττονται από μία πρωτοφανή κρίση ακρίβειας.

Όμως, ο δομικός πληθωρισμός που παραμένει επίμονα υψηλός αναμένεται να δώσει συνέχεια στις αυξήσεις επιτοκίων, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, παρότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση και οι οικονομικοί κίνδυνοι φουντώνουν.

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 6,1% στην Ευρωζώνη-2

Οι αναλυτές περιμένουν μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου και θεωρούν ότι ο κύκλος αύξησης του κόστους χρήματος θα συμπληρωθεί με μία ακόμα κίνηση. Ήδη, τα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 3,25%, από κάτω του μηδενός που ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αλλαγή σκηνικού στον πληθωρισμό – Τι σημαίνει για τις αυξήσεις επιτοκίων;

Νέες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού: Χαμηλά έτους στη Γαλλία

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στη Γερμανία – Στο 6,3% τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News