Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 12:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού: Χαμηλά έτους στη Γαλλία

Νέες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού: Χαμηλά έτους στη Γαλλία

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου έπεσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η κρίση ακρίβειας αποκλιμακώνεται στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα αντίστοιχα στοιχεία στην Ιταλία ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία ενισχύθηκαν κατά 6% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο τον Μάιο. Ήταν δηλαδή χαμηλότερες σε σχέση με το 6,9% του Απριλίου αλλά και του 6,4% που περίμενε η αγορά.

Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός μετριάστηκε μεν στο 8,1% από8,7%, αλλά ήταν σημαντικά υψηλότερος από το 7,5% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν μία ημέρα αφότου οι τιμές καταναλωτή εμφάνισαν μεγαλύτερη των προβλέψεων μείωση στην Ισπανία αλλά και εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού για το σύνολο της Ευρωζώνης από τη Eurostat, την Πέμπτη.

Έπειτα από τα στοιχεία αυτά, οι traders μείωσαν τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις των επιτοκίων και πλέον δεν προεξοφλούν πλήρως την αύξηση του κόστους χρήματος κατά 50 μονάδες βάσης φέτος. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αλλαγή σκηνικού στον πληθωρισμό – Τι σημαίνει για τις αυξήσεις επιτοκίων; 

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 13,3% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News