Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 10:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης και στη Γαλλία

Πληθωρισμός: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης και στη Γαλλία

Απροσδόκητη επιβράδυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι τιμές καταναλωτή χαλαρώνουν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,7% τον Δεκέμβριο, έπειτα από το ρεκόρ του 7,1% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 7,3% τον τελευταίο μήνα του 2022, καθώς η γαλλική κυβέρνηση άρχισε να καταργεί σταδιακά τις εκπτώσεις στα καύσιμα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα χθεσινά, που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις της Eurostat, την Παρασκευή,  για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, που αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιβράδυνση στο 9,5% από 10,1% προηγουμένως.

Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφώσει αποτελούν μια ανακούφιση για τους policymakers της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ προτίμησε ήδη να κάνει μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων (50 μονάδες βάσης) στην τελευταία συνεδρίασή της, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο.

Το θερμό ξεκίνημα του χειμώνα θα μπορούσε επίσης να μετριάσει μέρος των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς η ζήτηση για ενέργεια αποδεικνύεται πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γαλλία μπορεί επίσης να αποδειχθεί πρόσκαιρη, καθώς η κυβέρνηση προσαρμόζει το πλαφόν των τιμών στην ενέργεια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επιτρέποντας αύξηση 15% στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Ανάσα» για την ΕΚΤ: Ξανά μονοψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία

Γερμανία: Υψηλός πληθωρισμός το 2023 και το 2024

Ύφεση ή όχι; Οι ενδείξεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News