Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 11:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη αύξηση πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία – Αλλάζει το σκηνικό για τα επιτόκια

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη αύξηση πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία – Αλλάζει το σκηνικό για τα επιτόκια

Αναπάντεχη αύξηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία, «θολώνοντας» την εικόνα αποκλιμάκωσης των τιμών που έδιναν τα στοιχεία σε όλη την Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα. Έπειτα από την ανακοίνωση των δεικτών τιμών καταναλωτή στην δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι traders ποντάρουν τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές, εκτιμώντας μάλιστα ότι το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αυξηθεί στο 4%, για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γαλλία ενισχύθηκε στα επίπεδα-ρεκόρ του 7,2% τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών αυξήθηκαν. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον ίδιο μήνα. Οι προβλέψεις των αναλυτών ήθελαν τον πληθωρισμό να παραμένει αμετάβλητος στο 7% στη Γαλλία τον Φεβρουάριο και να επιβραδύνεται στην Ισπανία.

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη αύξηση πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία – Αλλάζει το σκηνικό για τα επιτόκια-1

Τα υψηλότερα των προβλέψεων στοιχεία για τις τιμές «σιγουρεύουν» την αύξηση των επιτοκίων των 50 μονάδων βάσης που πιστεύεται ότι θα κάνει η ΕΚΤ τον Μάρτιο και ενισχύουν τις φωνές όσων ζητούν ακόμα περισσότερες κινήσεις, ώστε να τεθούν οι τιμές υπό έλεγχο. Οι traders της αγοράς έχουν αρχίσει να ποντάρουν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα από το 3,5% που «έβλεπαν» στις αρχές του έτους. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 2,5% και δεν έχει ανέλθει ποτέ στο 4%.

Όμως, πέραν της κεντρικής τράπεζας, ο αναπάντεχα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί «πονοκέφαλο» και για τους πολιτικούς, έστω και εάν τα στοιχεία σε Γαλλία και Ισπανία είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα της Ευρωζώνης.

Στη Γαλλία, η υψηλότερη αύξηση στις τιμές καταναλωτή που έχει καταγραφεί εδώ και μία ολόκληρη γενιά, εξελίσσεται σε όλο και μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις στο σχέδιό του για  τις αλλαγές στις συντάξεις.

Η γαλλική κυβέρνηση ξόδεψε πέρυσι τεράστια ποσά για να περιορίσει το αρχικό ενεργειακό σοκ, όμως οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά την ανάγκασαν να πάρει πίσω κάποια από τα μέτρα στήριξης. Και την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός εξαπλώνεται σε προϊόντα και υπηρεσίες όπου το κράτος έχει μικρότερα περιθώρια παρέμβασης.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ πιέζεται να κρατήσει τις τιμές υπό έλεγχο σε μία εκλογική χρονιά.

«Η αύξηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ισπανία είναι μία ακόμα υπενθύμιση ότι το μονοπάτι προς τη μείωση των τιμών θα είναι γεμάτο σκαμπανεβάσματα και καθυστερήσεις, καθώς οι βαθύτερες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές. Ενώ η σύγκριση από τα υψηλά επίπεδα βάσης θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, ρίχνοντας σημαντικά τον πληθωρισμό έως το καλοκαίρι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα κλείσει τη χρονιά πάνω από το 5%» αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg Economics.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: «Κρυμμένος θησαυρός» για τα νοικοκυριά της Ευρώπης τα υψηλότερα επιτόκια

Eurostat: Στο 7,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News