Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 12:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 7,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 7,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Ευρωζώνη

Σε οριακή αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου προς τα επάνω προχώρησε η Eurostat τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις εξακολουθεί να εμφανίζει πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,3% τον πρώτο μήνα του έτους (έναντι 7,2% που έδειχνε η πρώτη πρόβλεψη) από 7,6% τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τον Ιανουάριο τον πέμπτο χαμηλότερο ρυθμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,6% (έναντι 8,5% που έδειχνε η πρώτη πρόβλεψη) από το 9,2% του Δεκεμβρίου. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10% από 10,4% τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρωζώνη, μεγαλύτερη ώθηση στον πληθωρισμό τον Ιανουάριο έδωσε το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, που «έτρεξε» με ρυθμό 2,94 ποσοστιαίων μονάδων. Επίσης, με ρυθμό 2,17 π.μ. αυξήθηκε το κόστος ενέργειας, με +1,8 οι υπηρεσίες και με +1,73 τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.

Σημειώνεται πως υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη καταγράφηκε τον Ιανουάριο στην Ουγγαρία (26,2%), στη Λετονία (21,4%) και την Τσεχία (19,1%), ενώ χαμηλότερο ρυθμό παρουσίασαν το Λουξεμβούργο (5,8%), η Ισπανία (5,9%), η Κύπρος και η Μάλτα (αμφότερες 6,8%).

Eurostat: Στο 7,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Ευρωζώνη-1

Τι σημαίνει για την ΕΚΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρά την αποκλιμάκωση εν συνόλω, ο δομικός πληθωρισμός άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ του 5,3% τον Ιανουάριο. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος δείκτης, τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, κατά πάσα πιθανότητα οριστικοποιεί και τα σχέδια της τράπεζας για επιτοκιακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη επιβεβαιώσει την πρόθεση της τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα πρόκειται για την τελευταία αύξηση τέτοιου μεγέθους, ενώ ο δομικός πληθωρισμός του 5,3% ενδέχεται να προσφέρει στήριγμα στα «γεράκια» της ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μείωση εισοδήματος για το 28% των νοικοκυριών – 6 στα 10 κάνουν περικοπές

Ανάπτυξη 1,2% και πληθωρισμό 4,5% «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν τη συμπεριφορά του καταναλωτή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News