Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 13:29
BUSINESS & FINANCE

Ανησυχία Lagarde για τον δομικό πληθωρισμό – Σήμα για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε για να φτάσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα είναι αρκούντως περιοριστικά, δήλωσε η Lagarde

Ανησυχία Lagarde για τον δομικό πληθωρισμό – Σήμα για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

«Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στην ευρωζώνη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

«Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε για να φτάσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα είναι αρκούντως περιοριστικά», δήλωσε η Lagarde την Πέμπτη σε ομιλία της στο Ανόβερο. 

Η Lagarde έκανε αυτές τις δηλώσεις στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν αποκλιμάκωση, επαναφέροντας τα σενάρια για πιθανή χαλάρωση του πιο περιοριστικού κύκλου νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, παραμένει υψηλός πολύ μακριά από τον στόχο του 2%, παρότι μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%. 

Η Lagarde είπε ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά ότι η νομισματική πολιτική μεταδίδεται «βίαια» στην πίστωση, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

«Αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν ήδη δυναμικά τον τραπεζικό δανεισμό», είπε. «Και ξέρουμε ότι – έχοντας αυξήσει τα επιτόκια τόσο πολύ και τόσο γρήγορα – έχουμε ακόμα μπροστά μας σημαντική σύσφιγξη».

Οι αναλυτές περιμένουν μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου και θεωρούν ότι ο κύκλος αύξησης του κόστους χρήματος θα συμπληρωθεί με μία ακόμα κίνηση. Ήδη, τα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 3,25%, από κάτω του μηδενός που ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

Εξάλλου, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Klaas Knot, προειδοποίησε τους επενδυτές για το ενδεχόμενο να μη μειωθούν τα επιτόκια ούτε το 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Προειδοποίηση Knot: Τα επιτόκια μπορεί να μην πέσουν ούτε το 2024

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News