Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 16:24
BUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ για επιτόκια: Εχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν σταματάμε

Η νομισματική πολιτική δεν έχει φτάσει σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν έδωσε guidance για τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Λαγκάρντ για επιτόκια: Εχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν σταματάμε

Η νομισματική πολιτική δεν έχει φτάσει σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Όπως ανέφερε, η απόφαση ήταν «σχεδόν ομόφωνη» και ότι όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση επιτοκίων, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς δεν τάχθηκε υπέρ μιας παύσης. «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Δεν θα κάνουμε παύση», επισήμανε η κ. Λαγκάρντ. 

Όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεν έδωσε guidance για την επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, καθώς τόνισε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία. 

Η κ. Λαγκάρντ στάθηκε στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, λέγοντας ότι ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρούς. Επαναλαμβάνοντας το κείμενο της ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου, είπε ότι «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια μας θα φτάσουν σε επίπεδο αρκούντως περιοριστικό για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού και θα βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα». 

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, καθώς εξασθενεί η ενεργειακή κρίση. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να μειώσει το δημόσιο χρέος, είπε. Εξάλλου, χαιρέτισε τις προτάσεις της Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αναφερόμενη στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στους κλυδωνισμούς που υφίσταται, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις πρόσφατες αναταράξεις. Ομοίως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα καθώς και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. 

Η απόφαση της ΕΚΤ

Νωρίτερα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ως εκ τούτου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,75%, 4,00% και 3,25% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 10 Μαΐου 2023.

Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα τρία επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ ήταν η μικρότερη από τότε που άρχισε να τα αυξάνει, το περασμένο καλοκαίρι. Οι μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα φτάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ανέφερε η ΕΚΤ σχετικά με τις μελλοντικές της κινήσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EKT: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

ΕΚΤ: Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News