Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 13:11
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης επιτοκίων

Η αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες, ενισχύει το ενδεχόμενο μικρότερης αύξησης επιτοκίων

ΕΚΤ: Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης επιτοκίων

Η αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες ενισχύει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιβραδύνει τον επιθετικό ρυθμό αύξησης επιτοκίων. Τα στοιχεία αυτά οπλίζουν περαιτέρω την φαρέτρα εκείνων που υποστηρίζουν μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στη συζήτηση σχετικά με το πόσο η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το κόστος δανεισμού στην ερχόμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 4 Μαΐου. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον περιορισμό των δανείων περισσότερο του αναμενόμενου, που δημοσιοποίησε νωρίτερα η ΕΚΤ, αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές εκτιμούν τώρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα επιλέξουν τη μικρότερη από τις δύο αυξήσεις, έχοντας ήδη προχωρήσει σε 350 μονάδες βάσης αύξηση επιτοκίων από το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να ανατρέψουν τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις στην εποχή του ευρώ.

Οι πιέσεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες μετά την έξοδο των καταναλωτών από την πανδημία, όπου η ζήτηση ήταν περιορισμένη ζήτηση, ενώ είχαν διογκωθεί οι αποταμιεύσεις. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν πιο προσεκτικά τον ρόλο των μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους, ενώ ανησχυία προκαλούν οι ισχυρές μισθολογικές απαιτήσεις μετά από χρόνια.

ΕΚΤ: Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης επιτοκίων-1

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η επιμονή του δομικού πληθωρισμού και η δυναμική στο κόστος των τροφίμων θα σημαίνουν ότι «είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη στον πληθωρισμό». Είπε, επίσης, ότι οι αξιωματούχοι δεν χρειάζεται μόνο να δουν ένα σημείο καμπής, αλλά μια συνεχή πτώση «που μας δίνει εμπιστοσύνη ότι τα μέτρα μας αρχίζουν να αποδίδουν».

Παράλληλα, η αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, πιθανότητα έπαιξε τον ρόλο της ΕΚΤ στον τομέα της περιοριστικής πολιτικής, αφού μειώθηκε η ροή δανείων σε μια οικονομία που μόλις κατάφερε να αποφύγει μια ύφεση τον χειμώνα.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία από την τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, έδειξαν ότι η καθαρή ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις μειώθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις και στον μεγαλύτερο βαθμό από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Ασθενής ζήτηση για δάνεια το α’ τρίμηνο στην ευρωζώνη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News