Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 12:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικές τράπεζες: Το τελευταίο στάδιο στη μάχη του πληθωρισμού θα είναι το πιο επίπονο

Κεντρικές τράπεζες: Το τελευταίο στάδιο στη μάχη του πληθωρισμού θα είναι το πιο επίπονο

Σε νέα φάση στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού μπαίνουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, ενόσω οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το τίμημα για την επίτευξη του στόχου του 2% θα είναι μία μικρή ή μεγάλη ύφεση.

Στις περισσότερες χώρες οι βασικοί δείκτες πληθωρισμού ακολουθούν πτωτική πορεία ήδη από το φθινόπωρο του 2022. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, «καλπάζει» κοντά σε πολυετή υψηλά. Ο δείκτης αυτός, ο οποίος θεωρείται και καταλληλότερος για την εξέταση των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να επιτύχουν τους στόχους τους χωρίς να επιβραδύνουν σημαντικά την ανάπτυξη.

«Το επόμενο στάδιο βελτίωσης στα ποσοστά του πληθωρισμού θα είναι δυσκολότερο», δήλωσε ο Carl Riccadonna, επικεφαλής οικονομολόγος στην BNP Paribas στις ΗΠΑ. «Είναι πιο επίπονο και ο “πόνος” αυτός είναι πιθανό να περιλαμβάνει μία ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τους Financial Times, o Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος στην Apollo Global Management προσέθεσε: «Ο μόνος τρόπος να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% είναι να συνθλιβεί η ζήτηση και να επιβραδυνθεί η οικονομία με πιο ουσιώδη τρόπο». 

Τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδίασε τις αγορές ανεβάζοντας ξανά το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, μία ημέρα αφότου τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 7,1% τον Μάιο.

Άλλες κεντρικές τράπεζες προβαίνουν πλέον σε ηπιότερες κινήσεις. Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα ανέβασε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Αμφότερες, όμως, προειδοποίησαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν για αρκετό καιρό ακόμα και έδωσαν σήμα για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, τον οποίο και παρακολουθεί στενά η Fed, κινείται γύρω στο 4,7% επί περίπου έξι μήνες. Ο αντίστοιχος προτιμώμενος δείκτης της ΕΚΤ, φαίνεται να έχει «κολλήσει» κοντά στο 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell δήλωσε αυτή την εβδομάδα ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι «η διαδικασία της επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμη πολύ δρόμο».

Αντίστοιχα και οι traders έχουν ανεβάσει τα στοιχήματα, ποντάροντας πια ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα κορυφώσουν σε εύρος 5,25-5,5%. Στην Ευρώπη αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις και στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αλλά και του Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, ορισμένοι traders έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αποδοτικότητα του ίδιου του στόχου των κεντρικών τραπεζών για πληθωρισμό 2%. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, το 60% των fund managers δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν πληθωρισμό στο 3% έναντι του 2%, εάν κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί μια ύφεση. 

Οι δυσκολίες του τελευταίου σταδίου

Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ακολουθήσει σύντομα την πτωτική τάση του βασικού δείκτη. Ωστόσο, η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενέχει ρίσκο, ενώ υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα πρέπει να προτιμήσουν να κάνουν περισσότερα παρά λιγότερα σε ό,τι αφορά τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Βέβαια, ένα ακανθώδες ζήτημα που εκκρεμεί και εμποδίζει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι η αγορά εργασίας, η οποία παραμένει «σφιχτή» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Ben Bernanke, πρώην επικεφαλής της Fed, και ο Olivier Blanchard, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, έχουν προειδοποιήσει ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν με αντίστοιχο ρυθμό με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, ώστε να έχουν ουσιώδη αντίκτυπο στον πληθωρισμό. 

Η Schnabel από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς αδυνατούν να μειώσουν τις δαπάνες που διοχετεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

UBS: Oι κεντρικές τράπεζες περιμένουν ένα πιο πολυπολικό νομισματικό σύστημα

Powell: Σήμα για επιπλέον επιτοκιακές αυξήσεις – Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

Paul Krugman: Αφήστε τον στόχο του 2% – Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πια για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News