Business & Finance Πέμπτη 24/08/2023, 13:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Roubini: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Roubini: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας οδηγούνται σε επικίνδυνο μονοπάτι και μια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα απειλούσε να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί ο Nouriel Roubini.

Ο οικονομολόγος, που είναι γνωστός και ως «Dr. Doom», εκτίμησε ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε έναν ψυχρό πόλεμο, που μπορεί να γίνει κανονικός πόλεμος.

«Εάν δεν μπορέσουν να επιτύχουν μια νέα κατανόηση για τα ζητήματα που προκαλούν την σημερινή αντιπαράθεσή τους, τελικά θα συγκρουστούν», έγραψε ο Roubini σε άρθρο του. «Αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια στρατιωτική σύγκρουση που θα κατέστρεφε την παγκόσμια οικονομία και η οποία θα μπορούσε ακόμη και να κλιμακωθεί σε μια αντισυμβατική (πυρηνική) σύγκρουση. Το υψηλό διακύβευμα απαιτεί στρατηγικό αυτοπεριορισμό και από τις δύο πλευρές».

Όπως εξηγεί ο Roubini, τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ γίνονται «ολοένα και πιο παρανοϊκές για τις προθέσεις της άλλης», με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν τις πολιτικές εντάσεις στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την άμυνά τους.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί αφότου Αμερικανοί πολιτικοί έδειξαν να στηρίζουν την Ταϊβάν, στα τέλη του 2022. Οι ΗΠΑ πήραν επίσης μέτρα για να δημιουργήσουν αποστάσεις ανάμεσα στην οικονομία τους και την κινεζική.

Η Κίνα έχει προϊδεάσει για αντίποινα, εάν οι εταιρείες της συνεχίσουν να δέχονται σκληρή αντιμετώπιση στις ΗΠΑ, ενώ αναθεώρησε τους νόμους κατά της κατασκοπείας, προκειμένου να εντείνει την εποπτεία των ξένων επιχειρήσεων.

Πάντως, ο Roubini χαρακτηρίζει υπερβολικούς τους φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μια επικίνδυνη παγκόσμια δύναμη. Όπως εξηγεί, η κινεζική οικονομία παλεύει με τον αποπληθωρισμό, τα υψηλά επίπεδα χρέους και τις κακές προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν τα ρίσκα αλλά όχι να αποκοπούν οικονομικά από την Κίνα.  Και η Κίνα θα πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της γύρω από την Ταϊβάν, ενώ και οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνει ο Roubini.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Κίνα προτρέπει τους Brics να γίνουν γεωπολιτικός αντίπαλος της G7

Κίνα: Καταδικάζει την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ταιβάν στις ΗΠΑ

Κίνα: Η ατμομηχανή του πλανήτη παραπαίει – Τι πήγε στραβά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News