Business & Finance Παρασκευή 18/08/2023, 09:06
BUSINESS & FINANCE

Evergrande: Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στη Νέα Υόρκη

Evergrande: Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στη Νέα Υόρκη

Η κινεζική Evergrande, ο κολοσσός των ακινήτων που η χρεοκοπία της πριν από δύο χρόνια επιτάχυνε μια ευρύτερη κρίση χρέους ακινήτων στη χώρα, κατέθεσε την Πέμπτη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της σε δικαστήριο των ΗΠΑ, επικαλούμενη το κεφάλαιο 15 του πτωχευτικού κώδικα της χώρας.

Το κεφάλαιο 15 προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία ξένης εταιρείας στις ΗΠΑ, όσο εκείνη εργάζεται για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η αίτηση της κινεζικής εταιρείας κατασκευής κατοικιών, σύμφωνα με το κεφάλαιο 15, παραπέμπει σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης που διεξάγονται στο Χονγκ Κονγκ και στα νησιά Κέιμαν.

Η Evergrande αθέτησε τις πληρωμές του τεράστιου χρέους της το 2021, γεγονός που προκάλεσε τότε σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων αυξάνουν τις ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής στον κόσμο

Με χρέη που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300 δισ. δολ., η Evergrande είναι ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022. Μόλις τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αποκάλυψε ότι έχασε συνολικά 581,9 δισ. γουάν (80 δισ. δολ., 62,7) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλος κινεζικός κολοσσός ακινήτων, η Country Garden, προειδοποίησε για ζημίες έως και 7,6 δισ. δολ. τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

«Το κλειδί είναι να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα, διότι έτσι θα διατηρηθεί τουλάχιστον ένα μέρος της χρηματοδότησης», δήλωσε ο Στίβεν Κοχρέιν της Moody’s Analytics.

Η μοίρα της Evergrande έχει ευρείες συνέπειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, ύψους 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και θα μπορούσε να επηρεάσει τράπεζες και εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών, σε μια υπόθεση που μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις της χώρας. Το τεράστιο μέγεθος των υποχρεώσεών της, που ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, σημαίνει ότι η διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα είναι μακρά. 

Η κρίση στην Κίνα

Το συναίσθημα προς τις κινεζικές αγορές έχει κλονιστεί αυτόν τον μήνα, αφού ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της χώρας, η Country Garden Holdings Co., παραπαίει προς μια πιθανή πρώτη χρεοκοπία, εν μέσω χρεοκοπιών ρεκόρ από κατασκευαστές. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Zhongzhi Enterprise Group Co. σήμανε συναγερμό, αφού οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις δεν πραγματοποίησαν πληρωμές για ορισμένα επενδυτικά προϊόντα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η κινεζική οικονομία είχε διολισθήσει σε αποπληθωρισμό, καθώς οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.

Οι κινεζικές εισαγωγές και οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν απότομα τον περασμένο μήνα, καθώς η ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση απειλούσε τις προοπτικές ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν πτώση της τάξης του 12,4%.

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα βασικά επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Ο μεγιστάνας που έχασε το 93% της περιουσίας του

Evergrande: Στο «σφυρί» βγήκε ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ

Βαθαίνει η κρίση στο κινεζικό real estate: Στάση πληρωμών από μία ακόμη εταιρεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News