Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 11:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μεγιστάνας που έχασε το 93% της περιουσίας του

Ο μεγιστάνας που έχασε το 93% της περιουσίας του

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στις περιουσίες των βαθύπλουτων στην Κίνα και ιδίως όσων δραστηριοποιούνται στην άλλοτε ακμάζουσα αγορά κατοικίας.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Hui Ka Yan, προέδρου της Evergrande, του κινεζικού κολοσσού διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων που κατέρρευσε μετά την επέλαση της πανδημίας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του Hui έχει συρρικνωθεί στα περίπου 3 δισ. δολάρια από την κορύφωση των 52 δισ. δολαρίων το 2017. Πρόκειται για μείωση περίπου 93%.

Η τεράστια πτώση οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος της προσωπικής περιουσίας του Hui συνδέεται με την Evergrande, η οποία πλέον είναι η εταιρεία real estate με το μεγαλύτερο χρέος στη χώρα (στα 300 δισ. δολάρια), ενώ από το 2021 αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ο Hui υποχρεώθηκε να πουλήσει σπίτια και ιδιωτικά τζετ που είχε στο όνομά του προκειμένου να καλύψει ένα μέρος των χρεών της Evergrande.

Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετό και η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασε σε σημείο να αδυνατεί να αποπληρώσει τα ομόλογά της σε δολάρια, παρά τους μήνες προσπαθειών να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό. Πέρυσι, η Evergrande δεν κατάφερε να καταλήξει σε σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους, με αποτέλεσμα να γεννιούνται περαιτέρω ερωτήματα για το μέλλον της.

Ο μεγιστάνας που έχασε το 93% της περιουσίας του-1
φωτ. Bloomberg

Σύμφωνα με το CNN, η Evergrande είναι κολοσσιαία: Απασχολεί περίπου 200.000 υπαλλήλους, κατέγραψε πωλήσεις τουλάχιστον 110 δισ. δολαρίων το 2020 και έχει στο ιστορικό της τουλάχιστον 1.300 έργα σε περίπου 280 πόλεις.

Εξ ου και παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η κατάρρευση της Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο ισχυρούς κραδασμούς στην αγορά κατοικιών της Κίνας, ώστε θα έβλαπτε όχι μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και ολόκληρη την οικονομία. Σημειώνεται ότι το real estate και οι συνδεόμενες βιομηχανίες αποτελούν έως και το 30% του κινεζικού ΑΕΠ.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Hui δεν είναι ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος που μετρά τεράστιες απώλειες το 2022. Ο Elon Musk για παράδειγμα κατέστη ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έχασε 200 δισ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα, η περιουσία του Musk συνδεόταν άμεσα με τη μετοχή της Tesla, η οποία διολίσθησε κατά 65% το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Βαθαίνει η κρίση στο κινεζικό real estate: Στάση πληρωμών από μία ακόμη εταιρεία

«Φορολογήστε μας τώρα», λένε 205 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι

Elon Musk: Πλέον κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ Guinness

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News