Business & Finance Δευτέρα 23/01/2023, 21:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Θα αποτελέσει τη νέα κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας;

Ινδία: Θα αποτελέσει τη νέα κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας;

Η οικονομική μεταρρύθμιση της Ινδίας έχει αρχίσει και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. 

Οι διεθνείς μεταποιητικοί όμιλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους πέρα από την Κίνα, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι να δίδει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση ως προς αυτό. Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει το 20% του προϋπολογισμού της για το τρέχον δημοσιονομικό έτος σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις – πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε διάρκεια τουλάχιστον δεκαετίας. 

Ο Μόντι είναι πιο κοντά από κάθε προκάτοχό του στο να είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι η χώρα του άρχισε να κινείται επιτέλους σε πλήρη οικονομική δυναμική. Για να φθάσει ωστόσο σε πλήρη κλίμακα, θα χρειαστεί να πατάξει εντελώς την εναπομείνασα γραφειοκρατία και διαφθορά που εμπόδιζαν για χρόνια την ανάπτυξη της Ινδίας καθώς και τις έντονες ανισότητες που χαρακτηρίζουν την χώρα με πληθυσμό 1,4 δισ. κατοίκων.  

«Η Ινδία βρίσκεται στα πρόθυρα μίας τεράστιας αλλαγής», αναφέρει ο Νάνταν Νιλεκάνι, ιδρυτής της Infosys, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών. Η Ινδία ανέπτυξε γρήγορα τις υποδομές για να στηρίξει δεκάδες χιλιάδες startups, τόνισε.  

Τώρα, η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας προσφέρει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Η Ινδία και το Βιετνάμ θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι καθώς οι επιχειρήσεις στρέφονται και σε άλλες αγορές πέραν της Κίνας, όπως αναφέρουν αναλυτές. Οι τρεις βασικοί προμηθευτές της Apple από την Ταϊβάν έχουν τώρα εξασφαλίσει κίνητρα από την κυβέρνηση Μόντι για να ενισχύσουν την παραγωγή έξυπνων κινητών και τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν σε περισσότερες από 2,5 δισ. συσκευές iPhones από τον Απρίλιο έως το Δεκέμβριο. 

Καθώς οι κορυφαίες οικονομίες, απο την Κίνα έως τη Γερμανία, αντιμετωπίζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι μεγάλες πολυεθνικές αναζητούν άλλες χώρες για να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Ινδία θα καθοδηγήσει το ένα-πέμπτο της παγκόσμιας ανάπτυξης αυτή τη δεκαετία, αποτελώντας μία από τις μοναδικές τρεις οικονομίες που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 400 δισ.δολάρια. 

Αυτό αποτυπώνεται στην πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη Sensex στο Νέο Δελχί που διαπραγματεύεται την τελευταία 25ετίας στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας έναντι του S&P 500. Σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές, οι μετοχές της Ινδίας ουδέποτε είχαν φθάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τον Μόντι, η Ινδία χρησιμοποιεί την προεδρία της στην Ομάδα του G20 για να γεφυρώσει την Ανατολή με τη Δύση, το Βορρά με το Νότο. Πολλές επιχειρήσεις θεωρούν ότι με βάση το μέγεθός της, το νέο πληθυσμό της, την αναπόφευκτη επιρροή της στις διεθνείς υποθέσεις, η Ινδία αποτελεί ένα μέρος που θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν. 

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι το ινδικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί σταδιακά και θα κορυφωθεί στο 8,5% στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, χάρη στις φορολογικές μειώσεις, στα κίνητρα προς τις μεταποιητικές μονάδες και την ιδιωτικοποίηση κρατικού ενεργητικού. Το Centre for Economics & Business Research προβλέπει ότι η Ινδία θα μετατραπεί σε μία οικονομία αξίας 10 τρισ.δολαρίων έως το 2035. 

Ανάκαμψη του Πλούτου

Το κατά κεφαλή ινδικό ΑΕΠ ως ποσοστό του παγκόσμιου μέσου όρου

Source: World Bank

 

 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News