Business & Finance Σάββατο 14/01/2023, 19:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η πτώση της τεχνολογίας υποκρύπτει ένα ράλι που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του S&P 500

ΗΠΑ: Η πτώση της τεχνολογίας υποκρύπτει ένα ράλι που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του S&P 500

Ο S&P 500 είναι τεχνικά ακόμα βυθισμένος σε μια bear market, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά κάτω από την επιφάνεια δείχνει ότι οι περισσότερες μετοχές του βρίσκονται εν μέσω ενός μεγάλου ράλι.

Ενώ ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 17% από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε στις 3 Ιανουαρίου 2022, περίπου τα τρία τέταρτα των μετοχών του δείκτη έχουν αυξηθεί κατά 20% ή περισσότερο από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Μεταξύ των διακριθέντων είναι η Wynn Resorts και η Boeing Co, οι οποίες έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 60% μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Γιατί, λοιπόν, ο S&P 500 δεν είναι σε άνοδο; Φταίνε οι άσχημες επιδόσεις μιας μικρής ομάδας μετοχών που σχετίζονται με την τεχνολογία, των οποίων οι τεράστιες χρηματιστηριακές αξίες τους επηρεάζουν περισσότερο τον δείκτη που σταθμίζεται με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Μόλις πέντε μετοχές -η Apple Inc., η Amazon.com Inc., η Tesla Inc., η Microsoft Corp. και η Meta Platforms Inc.- ευθύνονται για σχεδόν τις μισές απώλειες του S&P 500 τους τελευταίους 12 μήνες.

 

ΗΠΑ: Η πτώση της τεχνολογίας υποκρύπτει ένα ράλι που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του S&P 500-1

 

Η Apple και η Microsoft, για παράδειγμα, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 2 τρισ. δολαρίων η καθεμία, έχουν συνδυασμένη στάθμιση άνω του 11% στον S&P 500. Αυτό τους δίνει μεγαλύτερη επιρροή στις επιδόσεις του δείκτη από ό,τι όλες οι εταιρείες ενέργειας, υλικών και κοινής ωφέλειας του δείκτη αναφοράς. Έτσι, παρόλο που η American Airlines Group Inc. έχει αυξηθεί κατά 34% φέτος, η στάθμισή της κατά 0,03% δεν συμβάλλει σχεδόν καθόλου στην άνοδο του δείκτη. 

Για να έχουν μια ευρύτερη άποψη για το τι συμβαίνει με τις μετοχές, ορισμένοι επαγγελματίες της αγοράς παρακολουθούν μια έκδοση του S&P 500 που τοποθετεί όλες τις μετοχές με ίση στάθμιση. 

Ο δείκτης ίσης στάθμισης είναι σημαντικό να παρακολουθείται επειδή προσφέρει μια «βαθύτερη άποψη» για τη συνολική ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Dan Wantrobski, διευθυντή έρευνας της Janney Montgomery Scott. 

 

ΗΠΑ: Η πτώση της τεχνολογίας υποκρύπτει ένα ράλι που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του S&P 500-2

 

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο τις πρώτες δύο εβδομάδες του έτους εν μέσω αισιοδοξίας ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα ωθήσει τη Federal Reserve των ΗΠΑ να χαλαρώσει την πιο επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων της εδώ και δεκαετίες. Ο S&P 500 προχώρησε κατά 2,7% αυτή την εβδομάδα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. 

Οι μετοχές των υπηρεσιών επικοινωνίας και οι μετοχές καταναλωτικών αγαθών να βρίσκονται μεταξύ αυτών που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500, με εταιρείες όπως η Warner Bros Discovery Inc., η United Airlines Holdings Inc. και η Carnival Corp. να σημειώνουν ράλι άνω του 20%. 

Η δυναμική εκτός του τεχνολογικού τομέα αποτελεί θετική εξέλιξη για τον μέσο επενδυτή, σύμφωνα με τον Phil Blancato, διευθύνοντα σύμβουλο της Ladenburg Thalmann Asset Management.

«Ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μειώνει τον κίνδυνο και σας δίνει την ευκαιρία να υπεραποδώσετε», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Η διαφοροποίηση κερδίζει τη συγκέντρωση».

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο εν μέσω ελπίδων για μια λιγότερο επιθετική Fed έχει επίσης ενισχύει μερικές από τις μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις το 2022, όπως η Amazon, η οποία έχει αυξηθεί κατά 17% στις πρώτες εννέα ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους. Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλες οι μετοχές τεχνολογίας. Η Apple και η Microsoft εξακολουθούν να υστερούν έναντι του S&P 500.

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή με τα αποτελέσματα της JPMorgan Chase & Co. και της Wells Fargo. Τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίστηκαν με μια όχι και τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση από τη Wall Street. Η επόμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια αναμένεται την 1η Φεβρουαρίου και η αγορά αναμένει αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, σε σχέση με την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News