Business & Finance Κυριακή 1/01/2023, 19:36
FINBOLD

Στις ΗΠΑ 1 στους 2 «μονόκερους»: Η ακτινογραφία της αγοράς

Στις ΗΠΑ 1 στους 2 «μονόκερους»: Η ακτινογραφία της αγοράς

Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων προκάλεσαν μεγάλη αβεβαιότητα στους επενδυτές, οι οποίοι αποτραβήχτηκαν από το οικοσύστημα των startups φέτος. Ωστόσο, παρά τη γενικότερη αναστάτωση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ηγούνται με τεράστια διαφορά, φιλοξενώντας 704 «μονόκερους», δηλαδή startups με αποτίμηση τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Finbold μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022, στις υπόλοιπες 19 αγορές που εξετάστηκαν εξαιρώντας τις ΗΠΑ, ο αριθμός των μονόκερων ανέρχεται στους 634, ενώ στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, ανέρχεται στους 122. Δεύτερη με μεγάλη διαφορά μετά τις ΗΠΑ έρχεται η Κίνα, η οποία φιλοξενεί 243 τέτοιες εταιρείες, ενώ ακολουθεί η Ινδία με 85 «μονόκερους, η Βρετανία με 56, η Γερμανία με 36, η Γαλλία με 27, το Ισραήλ με 26, ο Καναδάς με 25 και η Νότιος Κορέα με 22.

Στις ΗΠΑ 1 στους 2 «μονόκερους»: Η ακτινογραφία της αγοράς-1
γράφημα: Finbold

Στην κορυφή των «μονόκερων» με τη μεγαλύτερη αποτίμηση στις ΗΠΑ βρίσκεται η SpaceX, η εταιρεία διαστήματος του Έλον Μασκ, με αξία 127 δισ. δολαρίων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εταιρεία πληρωμών Stripe με αξία 95 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν η Instacart με 39 δισ. δολάρια, η Databrick με 38 δισ. δολάρια και η Epic Games με 31,5 δισ. δολάρια.

Στις ΗΠΑ 1 στους 2 «μονόκερους»: Η ακτινογραφία της αγοράς-2
γράφημα: Finbold

Γιατί κυριαρχούν ΗΠΑ και Κίνα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα αποτελούν βέβαια τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά παράλληλα στις ΗΠΑ το επενδυτικό περιβάλλον για τις startup είναι εύφορο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση, τη δυνατότητα καινοτομίας και το ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με την Finbold, οι επιχειρηματίες μπορούν να ξεκινήσουν πρότζεκτ χωρίς να ανησυχούν για τη χρηματοδότηση ή για τα ρυθμιστικά εμπόδια.

Η κυριαρχία των ΗΠΑ επί της Κίνας μπορεί να αποδοθεί στους αυστηρούς νόμους που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα. Φέτος, η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να προκαλείται επιφυλακτικότητα στα venture capitals.

Το μέλλον των «μονόκερων»

Σύμφωνα με την Finbold, η διατήρηση του καθεστώτος των «μονόκερων» δεν αρκεί για να διασφαλίσει κανείς μακροπρόθεσμα την επιτυχία. Με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται σε εξωτερική χρηματοδότηση, ενώ προσπαθούν να βρουν ένα πιο κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο. Ενδεικτικά, οι επικριτές έχουν τονίσει ότι η διατήρηση του status του «μονόκερου», αλλά με χαμηλή κερδοφορία είναι αρνητικός παράγοντας για τους επενδυτές.

Πράγματι, η διατήρηση της αποτίμησης των «μονόκερων» είναι αβέβαιη, δεδομένων των φόβων περί παγκόσμιας ύφεσης. Η κατάσταση της οικονομίας έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες σε επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων και σε αύξηση των απολύσεων, καθώς ορισμένοι επενδυτές μειώνουν τη χρηματοδότηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Τρύπα» 400 δισ. στις τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης: Ασυναγώνιστο το 2021

KPMG: Ανθεκτική παραμένει η παγκόσμια αγορά fintech

Ελληνικές startups: Έως 30% έχει μειωθεί η χρηματοδότηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News