Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 20:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη του διαστήματος: 97% φθηνότερος ο υποψήφιος αντικαταστάτης του ISS

Μάχη του διαστήματος: 97% φθηνότερος ο υποψήφιος αντικαταστάτης του ISS

Με σύμμαχο τις τεχνολογικές εξελίξεις, που επιτρέπουν την ανάπτυξη μικρότερων εξαρτημάτων, μία εταιρεία διαστήματος εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργήσει τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σταθμό που θα κοστίζει 3 δισ. δολάρια. Παρότι το ποσο εξακολουθεί να φαίνεται «αστρονομικό», η διαφορά με το κόστος ανέγερσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που ανήλθε στα 100 δισ. δολάρια, είναι τεράστια.

Πρόκειται για εγχείρημα της νεοφυούς επιχειρήσεις Axiom Space, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Michael Suffredini τόνισε ότι «ο διεθνής διαστημικός σταθμός χτίστηκε όταν προσπαθούσαμε ακόμη να καταλάβουμε πώς θα κρατήσουμε τους ανθρώπους ζωντανούς στο διάστημα, επομένως ήταν πολύ, πολύ συντηρητικοί». Ο ίδιος, έχοντας «στην πλάτη του» 30 χρόνια εμπειρίας στην NASA θεωρεί ότι με 3 δισ. δολάρια μπορεί να δημιουργήσει τις τέσσερις πρώτες μονάδες του ιδιωτικού σταθμού, καθώς και μία μονάδα ηλεκτροφότησης.

Η Axiom, η οποία ιδρύθηκε το 2016 από τον Suffredini και τον επιχειρηματία Kam Ghaffarian είναι η πρώτη και μοναδική startup διαστήματος που κέρδισε συμβόλαιο από τη NASA για την ανέγερση αποσπώμενης μονάδας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Στόχος της είναι να δημιουργήσει τον δικό της σταθμό με βάση την μονάδα αυτή και να την θέσει σε τροχιά πριν την απόσυρση του ISS το 2030.

Η μάχη του διαστήματος

Η μάχη για τον υποψήφιο αντικαταστάτη του ISS έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τρεις εταιρείες κέρδισαν συμβόλαια της NASA, συνολικής αξίας 416 εκατ. δολαρίων για την ανέγερση ανεξάρτητων διαστημικών σταθμών. Μεταξύ των νικητών συγκαταλέγεται η Blue Origin του Jeff Bezos, η οποία συνεργάζεται με την Sierra Space για την δημιουργία σταθμού ανεφοδιασμού και τριών κατοικήσιμων μονάδων με κήπους.

Επίσης, ένα συμβόλαιο κέρδισε η Northrup Grummon, η οποία συνεργάζεται με την θυγατρική της κατασκευαστικής Leidos. Τέλος, συμβόλαιο έλαβε και η Starlab, θυγατρική της Nanoracks, η οποία μεταξύ άλλων σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ρομποτικό χέρι για φορτία και μία μεγάλη φουσκωτή κατοικία, την οποία θα σχεδιάσει η Lockheed Martin.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο άνθρωπος που βρέθηκε στο διάστημα κατά τύχη

Σύγκρουση με 2,58χλμ/δευτερόλεπτο: Πύραυλος του Elon Musk θα πέσει στο φεγγάρι

Έζησε 6 μήνες στο διάστημα – Το ανησυχητικό μήνυμα που στέλνει για τον πλανήτη μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News