Business & Finance Κυριακή 1/01/2023, 15:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 7% «βλέπει» τον πληθωρισμό το 2023 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Στο 7% «βλέπει» τον πληθωρισμό το 2023 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μειωθεί στο 7% φέτος και θα συνεχίσει να μειώνεται το 2024 και μετά, αλλά πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα γίνουν η νέα κανονικότητα.

«Ο στόχος παραμένει 2%. Αυτό πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Ωθούμενος από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πτώση των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών, ο ετήσιος πληθωρισμός της Γερμανίας επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Νοέμβριο στο 11,3% από το υψηλό 11,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ο κ. Λίντνερ δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια «αμερόληπτη» ενεργειακή πολιτική προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η βιομηχανία, προσθέτοντας ότι το εγχώριο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο fracking και η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να εξεταστούν στο μείγμα ενεργειακών πηγών μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η απαγόρευση (του fracking) πρέπει να σταματήσει. Τότε οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να αποφασίσουν αν η εξόρυξη είναι οικονομική», πρόσθεσε.

Η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου έχει μειωθεί στη Γερμανία, κυρίως επειδή απαγορεύεται το μη συμβατικό fracking και οι νόμοι για την προστασία της φύσης καθιστούν δύσκολη την αναζήτηση άδειας για νέες γεωτρήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News