Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 20:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: Πιο απαισιόδοξοι σε διάρκεια δεκαετίας οι CEOs για την παγκόσμια οικονομία

Νταβός: Πιο απαισιόδοξοι σε διάρκεια δεκαετίας οι CEOs για την παγκόσμια οικονομία

Προειδοποίηση για πιθανή παγκόσμια ύφεση απευθύνουν κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και οικονομολόγοι που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Από τους 4.410 επικεφαλής επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PWC) τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022, το 73% προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο της έρευνας του ελεγκτικολογιστικού ομίλου από το 2011. Δύο στους πέντε εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι επιχειρήσεις τους ενδεχομένως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν την επόμενη δεκαετία.  

Ξεχωριστή έρευνα της Forum στην οποία συμμετείχαν επικεφαλής οικονομολόγοι έδειξε ότι τα δύο-τρίτα αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν το κόστος, ενώ ένα 18% εκτιμά ότι η επιβράδυνση αποτελεί ένα «εξαιρετικά πιθανό» σενάριο. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος της PWC Μπομπ Μόριτζ εκτιμά ότι το επίπεδο της ανησυχίας στην έρευνα της εταιρείας του είναι υπερβολικό. Συγκριτικά με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι επικεφαλής επιχειρήσεων εμφανίζονται μεν πιο ανήσυχοι για την οικονομία σήμερα όμως εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι επιχειρήσεις τους θα αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι του 2023 είναι ο πληθωρισμός, η μακροοικονομική μεταβλητότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Η μεγαλύτερη έκπληξη, σύμφωνα με τον Μόριτζ, είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές, με το 40% των ερωτηθέντων να είναι πεπεισμένοι ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα είναι βιώσιμες οικονομικές σε 10 χρόνια εάν δεν αναμορφώσουν τις δραστηριότητές τους. 

«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η ανησυχία έγκειται στον τρόπο διαχείρισης των πιέσεων του κόστους, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ανησυχία έγκειται στις αλυσίδες προσφοράς, το κλίμα και διαταραχές σε επίπεδο τεχνολογίας», σύμφωνα με τον Μόριτζ. Οι επικεφαλής επιχειρήσεων θα πρέπει να λάβουν μέτρα τώρα για να επιβιώσουν τα επόμενα δύο χρόνια και να ευημερήσουν σε ορίζοντα δεκαετίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουν το κεφάλαιο για τις μελλοντικές τους δραστηριότητες. 

Όσον αφορά στο εργατικό δυναμικό, το 60% των στελεχών επιχειρήσεων δεν σχεδιάζουν να κάνουν απολύσεις, ενώ το 80% δεν θα μειώσουν τις απολαβές καθώς στηρίζονται τα μέγιστα στο εργατικό δυναμικό. «Η δύναμη έγκειται στους εργαζομένους που είναι εξειδικευμένοι», αναφέρει ο Μόριτζ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς υποδέχεται τους ισχυρούς του πλανήτη το Νταβός

Νταβός: Πιθανή μια παγκόσμια ύφεση το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News