Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 11:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθαίνει η κρίση στο κινεζικό real estate: Στάση πληρωμών από μία ακόμη εταιρεία

Βαθαίνει η κρίση στο κινεζικό real estate: Στάση πληρωμών από μία ακόμη εταιρεία

Στάση πληρωμών κήρυξε ένας ακόμη κινεζικός κολοσσός, η Shimao Group, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate, εντείνοντας τις πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η κατάρρευση της Shimao ξυπνά μνήμες από πέρυσι, όταν η Evergrade πυροδότησε μία μεγάλη κρίση στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, δημιουργώντας μάλιστα και ανησυχίες για συστημικό κίνδυνο.

Η Shimao Group με έδρα την Σαγκάη δεν κατέβαλε τόκους και κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων που έπρεπε να πληρώσει σε ομολογιούχους. Για τα κεφάλαια δεν υπήρχε περίοδος χάριτος, όπως μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με ανάλυση από τους οικονομολόγους της Moody’s, η Shimao Group έχει υψηλότατο χρέος, το οποίο ωριμαζει μέχρι τη λήξη του έτους. Ενδεικτικά, η εταιρεία έχει 1,7 δισ. δολάρια σε ομόλογα, τα οποία βρίσκονται στα χέρια διεθνών ομολογιούχων. Επίσης, ομόλογα αξίας 8,7 δισ. γουάν, τα οποία βρίσκονται στα χέρια Κινέζων ομολογιούχων και μεγάλα δάνεια σε offshore τράπεζες.

Τον Μάρτιο, η εταιρεία εκτιμούσε ότι το καθαρό κέρδος της για το 2021 είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 62% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Το γεγονός αυτό απέδωσε στο «σκληρό» περιβάλλον που αντιμετωπίζει πλέον ο τομέας των ακινήτων. Έπειτα, η εταιρεία καθυστέρησε την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2021, επικαλούμενη τα lochdown στη Σαγκάη.

Ο κλάδος του real estate στην Κίνα μεταπηδά από την μία κρίση στην άλλη από το 2020, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του υπέρμετρου δανεισμού. Στόχος των προσπαθειών ήταν για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να διαχειριστούν τον όγκο των δανείων τους και στην συνέχεια να υποχωρήσουν οι τιμές των ακινήτων.

Τα προβλήματα βέβαια αυξήθηκαν πέρυσι, όταν η Evergrande, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία real estate στην Κίνα, άρχισε να αναζητά χρήματα για να αποπληρώσει τις τράπεζες. Πλέον, πρόκειται για την εταιρεία του κλάδου με το υψηλότερο χρέος, αφού οι κεφαλαιακές της υποχρεώσεις φτάνουν περίπου στα 300 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο, η Fitch κήρυξε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Evergrande.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Evergrande: Νέο χτύπημα για τον γίγαντα του real estate

Κίνα: Κοκτέιλ οικονομικών κινδύνων απειλεί την ανάπτυξη

Fitch: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Evergrande

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News