Business & Finance Πέμπτη 10/08/2023, 08:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο Μπάιντεν σε αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα

Μπλόκο Μπάιντεν σε αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα

Σε απαγόρευση ορισμένων αμερικανικών επενδύσεων σε ευαίσθητη τεχνολογία στην Κίνα, προχωρούν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων θα ειδοποιείται και για άλλες επενδύσεις. Τα σχέδια στοχεύουν στο να αποτρέψουν τα κεφάλαια, καθώς και την τεχνογνωσία των Ηνωμένων Πολιτειών, να συνδράμουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας και να απειλήσουν την εθνική ασφάλειά τους. Ηδη από την Παρασκευή το Ρόιτερς είχε επισημάνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμενόταν να εκδώσει σύντομα διάταγμα για τον έλεγχο των εξερχόμενων επενδύσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν αποδέκτρια την Κίνα. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει εδώ και μήνες πως οι οποιοιδήποτε περιορισμοί θα είναι απόλυτα στοχευμένοι.

«Πρόκειται για προσαρμοσμένα μέτρα και όχι για παρεμπόδιση στη διάχυση της τεχνολογίας, όπως υποστηρίζει το Πεκίνο», είχε προ μηνών τονίσει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, Τζέικ Σάλιβαν. Είναι χαρακτηριστικά όσα είχε διευκρινίσει τον Μάρτιο η υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίνα Ραϊμόντο. Συγκεκριμένα, είχε σημειώσει πως η Ουάσιγκτον δεν θα θέσει σε εφαρμογή μια μεγάλου εύρους απαγόρευση. «Οτιδήποτε είναι υπερβολικά ευρύ βλάπτει τους Αμερικανούς εργαζόμενους και την οικονομία μας», υπογράμμισε. Στο στόχαστρο θα τεθούν ενεργές επενδύσεις, που σχετίζονται με τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα καινοτόμα, καθώς και τα κεφάλαια που επενδύονται στο πλαίσιο κοινοπραξιών με τοπικούς οργανισμούς στην Κίνα με κατεύθυνση τους ημιαγωγούς, τους κβαντικούς υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι περισσότερες επενδύσεις που δεσμεύονται από την εντολή, θα απαιτούν την ενημέρωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτές, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Ορισμένες συναλλαγές θα απαγορευθούν. Η αμερικανική εφημερίδα The New York Times ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να απαιτήσει από τις εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις σε μεγάλη γκάμα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, να τις δηλώνουν στην κυβέρνηση. Και αυτό σημαίνει πως η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκτήσει τεράστια γνώση σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Η Εμιλι Μπένσον, επιστημονικό μέλος του δικομματικού ερευνητικού ινστιτούτου πολιτικής «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών», υπογραμμίζει, τέλος, ότι, κατά την εκτίμησή της, οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα απαγορευθούν στο πλαίσιο της στρατιωτικής χρήσης, ενώ άλλες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα θα απαιτούν μόνο ενημέρωση της κυβέρνησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News