Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 12:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EIU: Πώς άλλαξε το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον – Οι νικητές και οι χαμένοι

EIU: Πώς άλλαξε το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον – Οι νικητές και οι χαμένοι

Τις έντονες και πρωτοφανείς προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει τον τελευταίο χρόνο η οικονομία αντανακλούν οι αλλαγές στο διεθνές επιχειρηματικό κλίμα, όπως αποτυπώνονται το Economist Intelligence Unit. Τα βασικά συμπεράσματα της φετινής μελέτης είναι δύο: αφενός η Κίνα είναι ο μεγάλος «χαμένος» λόγω της αβεβαιότητας, των εντάσεων με τις ΗΠΑ και των ασθενέστερων προοπτικών, αφετέρου η ανατολική Ευρώπη δέχθηκε ισχυρότατα πλήγματα από τον πόλεμο σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Αντιθέτως, αρκετές χώρες της δυτικής Ευρώπης κατάφεραν να ισορροπήσουν την άνοδο του πληθωρισμού και την κρίση στο κόστος ζωής, καθώς και τη δημοσιονομική χαλάρωση σε συνδυασμό με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Πλέον, το EIU διαβλέπει ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι χώρες με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι η Σιγκαπούρη (με συνολική βαθμολογία 8,7), ο Καναδάς (8,45), η Δανία (8,45), οι ΗΠΑ (8,37) και η Ελβετία (8,34).

EIU: Πώς άλλαξε το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον – Οι νικητές και οι χαμένοι-1

Βόρειος Αμερική και Δυτική Ευρώπη στην κορυφή

Οι δέκα από τις 20 κορυφαίες χώρες με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη, όπου ναι μεν οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι χαμηλές, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Οι μεγαλύτεροι «νικητές» σε σχέση με πέρυσι είναι το Βέλγιο και η Σουηδία, που έκαναν άλμα επτά και έξι θέσεων αντίστοιχα μέσα σε ένα χρόνο. Το Βέλγιο έθεσε πιο ξεκάθαρο πλαίσιο άμεσων ξένων επενδύσεων στην αρχή του έτους, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές και την τοποθεσία του, ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων. Η Σουηδία από την άλλη πλευρά εμφανίζει κατά το EIU καλύτερες επιδόσεις σε πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται επίσης για μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες τεχνολογικά και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην απανθρακοποίηση, το οποίο και σημαίνει πως μπορεί να ανταποκριθεί στη μετάβαση της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος.

Αντιθέτως οι μεγάλοι «χαμένοι» στην Ευρώπη είναι η Σλοβακία, η οποία επιβαρύνθηκε από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά και από το κόστος της ενέργειας που επιβάρυνε τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Επίσης, στους «χαμένους» συγκαταλέγει το EIU και τη Σερβία, όπου παρατηρούνται οι χαμηλότερες ψηφιακές δεξιότητες και η χαμηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας της Ευρώπης.

EIU: Πώς άλλαξε το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον – Οι νικητές και οι χαμένοι-2

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ασία

Η Σιγκαπούρη για άλλη μια χρονιά προβλέπεται πως έχει το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για την επόμενη πενταετία, ενώ συνολικά η στάση ολόκληρης της ασιατικής ηπείρου απέναντι στο εμπόριο βελτιώνεται.

Αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή του Βιετνάμ, που έκανε άλμα 12 θέσεων μέσα σε ένα χρόνο. Το Βιετνάμ όπως και η Σιγκαπούρη ευνοούνται από την εμπορική πολιτική της Κίνας, η οποία αναζητά διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ωστόσο, η ίδια η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος «χαμένος» διεθνώς, έχοντας χάσει 11 θέσεις από πέρυσι. Σύμφωνα με το EIU παρότι το τέλος της πολιτικής zero covid είναι θετικό για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, οι αλλαγές που προκύπτουν από την στατική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, αλλά και από την αύξηση του κόστους επιβαρύνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και περιορίζουν τις ευκαιρίες για τους διεθνείς επενδυτές. Πλέον, για τα επόμενα πέντε χρόνια, το επιχειρηματικό περιβάλλον της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και της Ινδίας θεωρείται καλύτερο από αυτό της Κίνας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Δεν έχουν ξεπεραστεί όλοι οι κίνδυνοι από την τραπεζική κρίση

ΔΝΤ για διεθνή ανάπτυξη: Οι χειρότερες προβλέψεις από το 1990 στην πενταετία

Παγκόσμια Τράπεζα: Ελαφρώς καλύτερες προβλέψεις για το 2023 – Οι κίνδυνοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News