Business & Finance Τρίτη 22/08/2023, 11:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα προτρέπει τους Brics να γίνουν γεωπολιτικός αντίπαλος της G7

Η Κίνα προτρέπει τους Brics να γίνουν γεωπολιτικός αντίπαλος της G7

Η Κίνα θα ωθήσει το μπλοκ των αναδυόμενων αγορών Brics να γίνει πλήρης αντίπαλος της G7 αυτή την εβδομάδα, καθώς ηγέτες από όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ομάδας εδώ περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa κάλεσε περισσότερους από 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε μια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ, για μία συνάντηση στην οποία πολλές χώρες θα μπορούσαν να προσκληθούν να ενταχθούν στο μπλοκ της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Όμως ενόψει της συνόδου κορυφής, το Νέο Δελχί συγκρούστηκε με το Πεκίνο για την διεύρυνση, μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι εντάσεις αυξάνονται για το εάν οι Brics θα πρέπει να είναι μια λέσχη χωρίς δεσμεύσεις για τα οικονομικά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών ή μια πολιτική δύναμη που αμφισβητεί ανοιχτά τη Δύση, είπαν άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις θέσεις της Ινδίας και της Κίνας.

Αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι 23 χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν.

«Αν επεκτείνουμε τους Brics ώστε να αντιπροσωπεύουν ένα παρόμοιο μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ με τη G7, τότε η συλλογική μας φωνή στον κόσμο θα γίνει ισχυρότερη», δήλωσε ένας Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο Naledi Pandor, υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ήταν «εξαιρετικά λάθος» να δούμε μια πιθανή επέκταση των Brics ως μια αντιδυτική κίνηση. Ωστόσο, οι δυτικές πρωτεύουσες είναι πιθανό να θεωρήσουν τυχόν προσθήκες του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Βενεζουέλας ως μια κίνηση προσέλκυσης των συμμάχων της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Αργεντινή, η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία διεκδικούν να γίνουν τα πρώτα νέα μέλη από τότε που η Νότια Αφρική προσκλήθηκε στην αρχική ομάδα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας το 2010.

Ο πρόεδρος Vladimir Putin δεν θα συμμετάσχει με άλλους ηγέτες των Brics στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αυτό σημαίνει πως η Πρετόρια δεν θα αναγκαστεί να εκπληρώσει τη νομική της υποχρέωση να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη μετά την κατηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ωστόσο πιθανό να παραστεί μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Xi Jinping θα ταξιδέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ για τη σύνοδο κορυφής και άλλες συζητήσεις με Αφρικανούς ηγέτες, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σηματοδοτώντας ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Κινέζο πρόεδρο φέτος. Το μόνο άλλο διεθνές ταξίδι του Xi μέχρι στιγμής το 2023, ήταν στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva τάχθηκε πρόσφατα υπέρ στο να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στους Brics στις γειτονικές χώρες Αργεντινή και Βενεζουέλα, καθώς και στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ανώτερος διπλωμάτης στη Βραζιλία είπε ότι ήθελε να τεθούν σαφείς όροι ως βάση για οποιαδήποτε επέκταση.

Ένας από αυτούς σύμφωνα με τους FT, θα μπορούσε να είναι μια απαίτηση για τους συμμετέχοντες να ενταχθούν στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης, τον δανειστή με έδρα τη Σαγκάη που ιδρύθηκε από τους Brics.

Μάλιστα η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συνομιλίες για να γίνει το ένατο μέλος της πολυμερούς τράπεζας.

«Είναι σημαντικό να καθοριστούν κριτήρια για την είσοδο αυτών των νέων μελών», είπε ο διπλωμάτης. Ήταν απίθανο να ενταχθούν ταυτόχρονα και οι 23 χώρες, αλλά «πρέπει να γνωρίζουν γιατί ελήφθη η απόφαση [να ενταχθεί κάποιος] ώστε, εάν συμβούν μελλοντικές επεκτάσεις, οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τα ζητήματα προτεραιότητας».

Οι αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής έχουν πει ότι τα κριτήρια για την αποδοχή νέων μελών θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους ηγέτες των Brics.

Επιπλέον πρόσθεσαν ότι ένα κοινό νόμισμα δεν είναι δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων προς συζήτηση, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυριαρχία του δολαρίου των ΗΠΑ, μεταξύ των μελών.

Αντί για μια ευρύτερη ώθηση προς την αποδολαριοποίηση, η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην αναζήτηση συμφωνίας ότι τα μέλη των Brics θα πρέπει να διευθετούν όλο και περισσότερο το εμπόριο μεταξύ τους στα τοπικά τους νομίσματα, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι χώρες BRICS ανασυντάσσουν την παγκόσμια ατζέντα

Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του δολαρίου – Ποιοι θέλουν να το αντικαταστήσουν

Νομίσματα: Γιατί το δολάριο ήταν και θα παραμείνει κυρίαρχο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News