Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 07:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ινδία πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη: Μπορεί να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας;

Η Ινδία πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη: Μπορεί να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας;

Μέχρι τα μέσα του 2023 ο πληθυσμός της Ινδίας πρόκειται να φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 1.428 δισ. κατοίκων, «εκθρονίζοντας» τη γειτονική Κίνα, η οποία ήταν η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη επί τουλάχιστον 70 χρόνια. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις που δημοσίευσε χθες ο ΟΗΕ, αναμένονται τεκτονικές αλλαγές στην οικονομική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πολλές «παγίδες» για την ίδια την Ινδία.

Ειδικότερα, μέσα στο 2022 ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια, ενώ το ίδιο έτος σημείωσε τη χειρότερη οικονομική επίδοση εδώ και περίπου μισό αιώνα. Τα δύο αυτά γεγονότα αντανακλούν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, όσο συρρικνώνεται το ενεργό εργατικό δυναμικό και αυξάνονται οι συνταξιούχοι.

Απεναντίας, ο πληθυσμός της Ινδίας αυξάνεται, αλλά εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας για εκατομμύρια νέους που μπαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά είναι πολύ χαμηλός. Εξ ου και ο περιορισμένος αριθμός κενών θέσεων σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς οδηγούν στο εξής παράδοξο: παρότι ο πληθυσμός διογκώνεται, ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο Ινδών δεν αναζητά καν δουλειά.

Η κατάσταση σε αριθμούς

Το ποσοστό των κατοίκων που εργάζονται ή ψάχνουν για δουλειά στην Ινδία ανέρχεται στο 46%, σύμφωνα με στοιχεία του 2021 από την Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ασία, ενώ ενδεικτικά στην Κίνα και στις ΗΠΑ φτάνει στο 68% και στο 61% αντίστοιχα. Για τις γυναίκες μάλιστα, το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο, αγγίζοντας μόλις το 19% το 2021 έναντι 26% το 2005.

«Η Ινδία κρατά μια ωρολογιακή βόμβα. Θα υπάρχει κοινωνική αναστάτωση, εάν δεν μπορέσει να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα», είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες στο CNN ο Chandrasekhar Sripada, καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς στο Indian School of Business.

Αντίστοιχα, στο υψηλό επίπεδο του 8,3% ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ανεξάρτητου think tank CMIE. Συγκριτικά, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έφτανε περίπου το 3,5% στο τέλος του 2022. «Ιδανικά, η Ινδία θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί αυτή τη σπάνια ευκαιρία εύκολης διαθεσιμότητας εργασίας και κεφαλαίου για να πυροδοτήσει ταχεία ανάπτυξη, Ωστόσο, φαίνεται να χάνει την ευκαιρία της», είχε δηλώσει πέρυσι ο Mahesh Vyas, CEO του CMIE.

Πού οφείλεται η χαμηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας

Βασικός λόγος για την «κρίση» στην ινδική αγορά εργασίας είναι το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Υπήρξε «μεγάλη αποτυχία στο εκπαιδευτικό επίπεδο» από το κράτος, δήλωσε στο CNN ο Sripada. Ως αποτέλεσμα της χαμηλής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την έλλειψη θέσεων, χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων καταλήγουν σε κρατικές θέσεις με πενιχρές αποδοχές. Σύμφωνα με τον Sripada οι αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και δίνουν πλέον έμφαση στην ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων. Ωστόσο τα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν μόνο μετά από μερικά χρόνια.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της McKinsey, η χώρα οφείλει να δημιουργήσει 90 εκατ. νέες θέσεις εργασίας – εκτός του αγροτικού τομέα – μέχρι το 2030 προκειμένου να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές της. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον το 45% του πληθυσμού απασχολείται στον αγροτικό κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας εκτιμάται στο 6-7% το 2022, το οποίο ναι μεν είναι υψηλότατος ρυθμός, αλλά ανεπαρκής. «Ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης είναι ανάπτυξη ανέργων. Οι δουλειές είναι ουσιαστικά προτεραιότητα για την οικονομία. Δεν αναμένουμε όλοι να είναι προγραμματιστές ή σύμβουλοι, αλλά χρειαζόμαστε αξιοπρεπείς δουλειές», δήλωνε πέρυσι ο Raghuram Rajan, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Σύμφωνα με την ανάλυση της McKinsey, για «κερδοφόρα και παραγωγική ανάπτυξη τέτοιου βεληνεκούς στην αγορά εργασίας, το ΑΕΠ της Ινδίας θα πρέπει να αναπτύσσεται κατά 8 με 8,5% ετησίως την επόμενη δεκαετία». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακές κόντρες, business και χλιδή: Ο κροίσος που ζει σε ουρανοξύστη αξίας 1 δισ. δολαρίων

Ινδία: Η νέα… Κίνα με την οποία όλοι προσπαθούν να κλείσουν deals

Κίνα: Επιταχύνεται στο 4,5% η ανάπτυξη της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News