Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 12:48
ΒUSINESS & FINANCE

Fed-EKT: Στόχος η μείωση των τραπεζικών αποθεματικών τους κατά 90%

Fed-EKT: Στόχος η μείωση των τραπεζικών αποθεματικών τους κατά 90%

Η Φέντεραλ Ριζέρβ και η ΕΚΤ ενδεχομένως να αποσύρουν το 90% των κεφαλαίων που διοχέτευσαν στις τράπεζες την προηγούμενη δεκαετία, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις καθιστούν μη αναγκαία την υπερβάλουσα ρευστότητα, σύμφωνα με έγγραφο οικονομολόγου της Fed. 

Οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αυξάνουν τα επιτόκιά τους με ραγδαίο ρυθμό προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και σταματούν ένα μέρος από τις τεράστιες αγορές κρατικών ομολόγων. 

Αυτό το έγγραφο της Fed, που θα παρουσιαστεί στους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στην Πορτογαλία την επόμενη εβδομάδα, θα θέσει το ερώτημα πόσο ρευτότητα θα πρέπει οι δύο κεντρικές τράπεζες να κρατήσουν στο τραπεζικό σύστημα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για αποθεματικά τώρα που τα νομισματικά μέτρα στήριξης δεν χρειάζονται πλέον. 

Ο οικονομολόγος που έγραψε το έγγραφο και είναι κορυφαίος σύμβουλος της Fed, εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα συνολικά της αποθέματα από το σημερινό επίπεδο των 6 τρισ.δολαρίων από 600 δισ. έως 3,3 τρισ.δολάρια. 

Αντίστοιχα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συρρικνώσει τη δική της ρευστότητα από το σημερινό επίπεδο των 4,1 τρισ.ευρώ στα 521 δισ. ευρώ, αν δεχθεί μόνο γερμανικά κρατικά ομόλογα ή 1,4 τρισ. ευρώ έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Βέβαια, κανένα από τα δύο σενάρια δεν είναι απολύτως εύλογο βραχυπρόθεσμα, καθώς τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ διακρατούν ένα σύνολο κρατικών ομολόγων και άλλες κατηγορίες χρέους στον ισολογισμό τους.

Το εν λόγω έγγραφο εστιάζει στην προσφορά και τη ζήτηση των αποθεματικών και τη σχετική ευκολία του ενεργητικού που λαμβάνεται από την κεντρική τράπεζα ως αντάλλαγμα. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μεταβλητές, για παράδειγμα η ΕΚΤ

αρχίζει να συζητά εάν θα αλλάξει το τρέχον πλαίσιο, το ποια αποθεματικά είναι άφθονα καθώς και μία σειρά από άλλες παραμέτρους. 

Το έγγραφο δεν λαμβάνει επίσης υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου ισολογισμού, όπως η διόγκωση της τιμής ορισμένων κατηγοριών ενεργητικού ή η αποδυνάμωση των κινήτρων για τις κυβερνήσεις να ασκήσουν υγιή δημοσιονομική πολιτική.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News