Business & Finance Τετάρτη 23/11/2022, 20:29
BUSINESS & FINANCE

Υψηλά τριμήνου για τον Stoxx 600 με ώθηση από ορυχεία και λιανεμπόριο

Υψηλά τριμήνου για τον Stoxx 600 με ώθηση από ορυχεία και λιανεμπόριο

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς τα κέρδη των ορυχείων αντιστάθμισαν τις απώλειες της Credit Suisse, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων πολιτικής της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενδείξεις σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,6% στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 19 Αυγούστου. Οι μετοχές των ορυχείων διεύρυναν τα κέρδη τους για δεύτερη συνεδρίαση, σημειώνοντας άνοδο 1,8%, ενώ οι μετοχές των ταξιδιών και αναψυχής και των λιανικών πωλήσεων κέρδισαν 1,9% και 1,7% αντίστοιχα.

Η Credit Suisse διολίσθησε κατά 6,1%, αφού ο δοκιμαζόμενος ελβετικός πιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε εκτιμήσεις για ζημίες προ φόρων έως και 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων (1,58 δισ. δολάρια) για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς παρατηρούνται μεγάλες αναλήψεις το τελευταίο διάστημα.

Έρευνες δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβράδυναν τη ζήτηση, αλλά η κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς, καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για ύφεση το 2023.

Οι μετοχές αυξήθηκαν, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποχώρησαν, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος. 

«Αυτό το περιβάλλον (στην Ευρώπη) σημαίνει ότι οι πιέσεις στις τιμές χαλαρώνουν, με την ασθενέστερη ζήτηση και τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας να πιέζουν τον πληθωρισμό προς τα κάτω. Ο ΕνΔΤΚ θα μπορούσε να γυρίσει ουσιαστικά χαμηλότερα μέχρι τις αρχές του 2023», δήλωσε ο Jamie Dutta, αναλυτής αγοράς της Vantage.

Ο βασικός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 14,6% από τα χαμηλά επίπεδα κλεισίματος του Σεπτεμβρίου, ενισχυμένος από παράγοντες που περιλάμβαναν καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Νοέμβριο, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 21:00 ώρα Ελλάδας, θα προσφέρουν νέα στοιχεία για την πορεία των επιτοκίων. Οι επενδυτές βλέπουν 79% πιθανότητα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα δικά της πρακτικά συνεδρίασης την Πέμπτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News