BUSINESS & FINANCE

HSBC: Στασιμότητα, αλλά τα χειρότερα πέρασαν για την Ευρωζώνη

HSBC: Στασιμότητα, αλλά τα χειρότερα πέρασαν για την Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη απέφυγε μια τεχνική ύφεση, αλλά δεν παύει να δίνει την εικόνα της στασιμότητας, είναι το σχόλιο της HSBC, έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου. Ο επενδυτικός οίκος δεν τρέφει ελπίδες για μια επιστροφή σε αξιοπρεπείς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εκτιμά ωστόσο ότι τα χειρότερα για την Ευρωζώνη έχουν περάσει, καθώς η ανάπτυξη θα ανοίξει το βήμα της, σταδιακά, μέσα στο έτος. Παρόλα αυτά, τονίζει ότι οι αποκλίσεις που εμφανίζουν οι οικονομίες της Ευρωζώνης μεταξύ τους, είναι μια ανησυχητική εξέλιξη.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν στάσιμο, σε τριμηνιαία βάση, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, έναντι προβλέψεων για μείωση 0,1%. Έπειτα  από τη συρρίκνωσή του κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το γ΄ τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) έχει αποφευχθεί, έστω και εάν η οικονομία δίνει κάθε άλλο παρά μια εικόνα ισχυρής ανάπτυξης. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις 0,1%.

HSBC: Στασιμότητα, αλλά τα χειρότερα πέρασαν για την Ευρωζώνη-1

Για το σύνολο του 2023, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 0,5%, ενώ το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου ήταν κατά 3% υψηλότερο από τα προ-πανδημίας υψηλά, σημειώνει η HSBC.

Όμως, η εικόνα της στασιμότητας είναι εκείνη που υπερισχύει, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, κατά  το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2022. «Και μία επιστροφή σε αξιοπρεπή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2024 μοιάζει απίθανη», προσθέτουν.  

HSBC: Στασιμότητα, αλλά τα χειρότερα πέρασαν για την Ευρωζώνη-2

Η HSBC δηλώνει, πάντως, σχετικά αισιόδοξη ότι με τον πληθωρισμό που πέφτει να είναι πλέον αισθητά χαμηλότερος από την αύξηση των μισθών, η Ευρωζώνη έχει περάσει τα χειρότερα, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα επιτόκια; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει περισσότερες ενδείξεις από τον πληθωρισμό και τους μισθούς, πριν να ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Όμως, οι αποκλίσεις ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης περιπλέκουν την κατάσταση, τονίζει η HSBC. Και αυτό γιατί η οικονομία της Γερμανίας είναι ιδιαιτέρως αδύναμη, την ώρα που η ανάπτυξη σε κομμάτια της Ν. Ευρώπης είναι αρκετά ισχυρή. «Αυτό μπορεί να φέρει τα γερμανικά γεράκια σε δύσκολη θέση», καταλήγει η HSBC.

Διαβάστε επίσης: 

Γλύτωσε την ύφεση η Ευρωζώνη – Στασιμότητα στο τέλος του 2023

Societe Generale: Γιατί η οικονομική ύφεση που προέβλεψαν τόσοι πολλοί, δεν έχει έρθει ακόμα; 

Berenberg: Η Ευρώπη στη σκιά της βιομηχανίας – Αστέρι η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News