Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 13:55
BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη ανάμεσα σε δύο σοκ – Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη ανάμεσα σε δύο σοκ – Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 0,8% (από 0,6% προηγουμένως) για το 2023 προχωρά η Morgan Stanley. Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου παραμένουν απαισιόδοξοι για το 2024 και υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στο 1% (από 1,1%). Η περιοριστική νομισματική πολιτική επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δύο βασικές δυσκολίες: Το πληθωριστικό σοκ και το σοκ της νομισματικής πολιτικής. Τα ισχυρότερα των προβλέψεων στοιχεία έως και τον Μάρτιο δείχνουν ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο κύματα. Συγκεκριμένα, ενώ το πληθωριστικό σοκ υποχωρεί, το νομισματικό σοκ δεν έχει επηρεάσει ακόμα σημαντικά την οικονομία της Ευρωζώνης.

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη ανάμεσα σε δύο σοκ – Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη-1

Έτσι, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα είναι ισχυρό το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά θα εξασθενήσει στη συνέχεια, καθώς  οι αρνητικές επιπτώσεις από τη νομισματική σύσφιγξη θα εντείνονται και οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας θα γίνονταν πιο αρνητικές από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Μάλιστα, η Morgan Stanley δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι επιδόσεις του 2024 να αποδειχθούν ακόμα χειρότερες από τις προβλέψεις της, ειδικά εάν μια πιο σοβαρή επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας επηρεάσει τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο ή εάν η διαθεσιμότητα δανείων στην Ευρωζώνη επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι περιμένει.

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη ανάμεσα σε δύο σοκ – Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη-2

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι όροι δανεισμού των τραπεζών παρουσιάζουν ουσιαστική σύσφιγξη από όταν η ΕΚΤ άρχισε τις αυξήσεις επιτοκίων, με τους όγκους των δανείων να μειώνονται απότομα. Πάντως, οι όροι δανεισμού απέχουν πολύ -μέχρι στιγμής- από τα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με τον οίκο να αποδίδει την ουσιαστική μείωση των νέων δανείων στην ασθενέστερη ζήτηση και όχι σε ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και έπειτα από την τελευταία αναταραχή στις αγορές, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί προσεκτικά και θα ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο οίκος περιμένει τρεις ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων, των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: 

S&P για Ευρωζώνη: Βλέπει στασιμότητα με ήπιο κίνδυνο ύφεσης

UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία

Capital Economics: Προστατευμένη η ελληνική οικονομία από τις αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News