BUSINESS & FINANCE

Berenberg: Η Ευρώπη στη σκιά της βιομηχανίας – Αστέρι η Ελλάδα

Berenberg: Η Ευρώπη στη σκιά της βιομηχανίας – Αστέρι η Ελλάδα

Το ενεργειακό σοκ έχει περάσει, όμως η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα τις συνέπειες από την πτώση της παγκόσμιας βιομηχανίας, προειδοποιεί η Berenberg Bank, καθώς περιμένει ήπια συρρίκνωση στην Ευρωζώνη στα τέλη του 2023 και καλή ανάπτυξη από την άνοιξη του 2024.   

Οι αναλυτές της Berenberg δεν πιστεύουν ότι η Γερμανία θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης, αναγνωρίζουν όμως ότι η Γαλλία έχει πλέον ξεπεράσει την Γερμανία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν έχουν ενισχύσει την οικονομία της. Την ίδια στιγμή, μιλούν για μια θετική έκπληξη στην Ιταλία, ενώ χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σαν το αστέρι των επιδόσεων στην Ευρώπη.  

Berenberg: Η Ευρώπη στη σκιά της βιομηχανίας – Αστέρι η Ελλάδα-1

Η κρίση χρέους πυροδότησε αλλαγές στην περιφέρεια της Ευρώπης, σημειώνουν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στις μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν στις χώρες οι οποίες επλήγησαν. Όφελος για οικονομίες όπως η ελληνική και η ιταλική είχε και η πανδημία του κορωνοϊού: Τα μέτρα στήριξης των δύο κυβερνήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα ότι μέρος της δραστηριότητας πέρασε από την «μαύρη» οικονομία στην φανερή οικονομία, ώστε να δικαιούται αυτή την κρατική βοήθεια. 

Από τις επαφές που είχαν με θεσμικούς επενδυτές, οι αναλυτές της Berenberg διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες συζητήσεις γύρω από την Ευρωζώνη εστιάζουν στη Γερμανία. Ο οίκος δεν πιστεύει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετατρέπεται και πάλι σε έναν «μεγάλο ασθενή» για  δύο λόγους: 

1)      Το σχετικό αφήγημα εκλαμβάνει λανθασμένα τα βραχυπρόθεσμα κυκλικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας σαν δομικά προβλήματα. 

2)      Από πολλές σκοπιές, η Γερμανία παραμένει μια από τις ισχυρότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, με υψηλό ποσοστό απασχόλησης και την καλύτερη δημοσιονομική θέση ανάμεσα στις χώρες του G20. 

Έτσι, η Berenberg πιστεύει ότι οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει τις συνέπειες που θα έχει για τη Γερμανία η κινεζική επιβράδυνση. Όπως εξηγούν, η Κίνα λαμβάνει περίπου το 7% των γερμανικών εξαγωγών, έναντι του 10% που πηγαίνει στις ΗΠΑ και του 12% σε Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία. Και ενώ η τάση στην Κίνα είναι πτωτική, σε ΗΠΑ και Ανατολική Ευρώπη είναι ανοδική. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος επισημαίνει πως παρότι η πτώση της μεταποίησης πλήττει την Ευρώπη, η διόρθωση στα αποθέματα θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023, επιτρέποντας την επιστροφή της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε επίπεδα υψηλότερα της μακροπρόθεσμης τάσης από την άνοιξη του 2024.

Berenberg: Η Ευρώπη στη σκιά της βιομηχανίας – Αστέρι η Ελλάδα-2 

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μετριάζεται και τα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να αυξηθούν και πάλι από το καλοκαίρι και μετά, στηρίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Berenberg πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μέσα στο 2024, καθώς πολλοί policymakers παίρνουν τον στόχο για πληθωρισμό στο 2% τοις μετρητοίς. 

Διαβάστε επίσης: 

Going for Growth: Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα σε 4 μέτωπα

DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος

UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για την Ελλάδα – Ανάπτυξη 2,4% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News