BUSINESS & FINANCE

Berenberg: Αστέρι της Ευρώπης η Ελλάδα, η Γερμανία μένει πίσω

Berenberg: Αστέρι της Ευρώπης η Ελλάδα, η Γερμανία μένει πίσω

Τα νέα για την Ευρωζώνη θα γίνουν χειρότερα, λόγω της παγκόσμιας πτώσης της μεταποίησης της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, προειδοποιεί η Berenberg Bank, προβλέποντας ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, αργά, από τις αρχές του 2024. Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου παραδέχονται ότι η Γερμανία μένει πίσω, την ώρα που οι χώρες της κρίσης χρέους εμφανίζονται ανθεκτικές, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε «αστέρι» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Berenberg Bank, το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα εμφανίσει στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο και ήπια συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο (-0,2% σε τριμηνιαία βάση).

Berenberg: Αστέρι της Ευρώπης η Ελλάδα, η Γερμανία μένει πίσω-1

Με τον καιρό, οι ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες λόγω της αύξησης των διαθέσιμων εισοδημάτων, η ανάκαμψη των επιχειρηματικών δαπανών και η συνεχιζόμενη ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα φέρουν την ανάπτυξη σε έναν ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο της μακροπρόθεσμης τάσης, από την άνοιξη του 2024 και μετά. «Αλλά μέχρι τότε, πρέπει να προετοιμαστούμε για μερικά άσχημα νέα πρώτα», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Η Γερμανία μένει πίσω

Διαπιστώνοντας ότι οι τύχες των επιμέρους χωρών της Ευρώπης εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις, η Berenberg σημειώνει ότι η Γερμανία πλήττεται από τις διεθνείς πιέσεις στη μεταποίηση, λόγω της παραδοσιακής έκθεσής της στην παραγωγή και στις εξαγωγές προϊόντων με μεγάλη κυκλικότητα, όπως είναι τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα. Την ίδια στιγμή, κάποιες ενεργοβόρες γραμμές παραγωγής, όπως για παράδειγμα στον κλάδο των χημικών, φαίνεται να έχουν κλείσει για τα καλά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για τη γερμανική οικονομία και περιμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% (από 0,4%) για το 2023 και αύξηση κατά 0,6% (από 0,7%) για το 2024.

Καλά νέα από την Ελλάδα

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, οι περισσότερες από τις χώρες της κρίσης χρέους αντέχουν τις σημερινές δυσκολίες σχετικά καλά. Ειδικά για την Ελλάδα, η Berenberg σημειώνει ότι δρέπει τους καρπούς των σοβαρών αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που έγιναν υπό τον Κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα η χώρα να αποδεικνύεται το «αστέρι» των επιδόσεων στην Ευρώπη.

Ο οίκος εκτιμά ότι με τη βοήθεια της ισχυρής τουριστικής σεζόν, η Ελλάδα θα διευρύνει το προβάδισμά της το τρίτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, όμως, τα ισχυρά στοιχεία του δείκτη PMI για τη μεταποίηση δείχνουν ότι η ανάπτυξη έχει ευρεία βάση. «Να περιμένετε και άλλα καλά νέα από την Αθήνα», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ανθεκτική η Γαλλία, πρόοδος στην Ιταλία

Καθώς είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους κύκλους της μεταποίησης και εστιάζει περισσότερο στα ακριβά καταναλωτικά αγαθά, η γαλλική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 0,7% το 2023 και 1,1% το 2024. Την ίδια στιγμή, ωφελείται από τις μεταρρυθμίσεις στου Macron  στα εργασιακά και τη φορολογία των επιχειρήσεων, όπως σημειώνει η Berenberg.

Παράλληλα, ο οίκος διαπιστώνει βελτιωμένες επιδόσεις και στην Ιταλία, τόσο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του Mario Draghi (2021-2022) όσο και υπό τη σημερινή της Giorgia Meloni (από τον Οκτώβριο του 2022). «Δεν είναι όλα τα νέα στην Ευρώπη άσχημα», καταλήγουν οι αναλυτές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News