Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 12:25
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης προχωρά η Κομισιόν, με την συρρίκνωση της Γερμανίας να λειτουργεί σαν βαρίδι.

Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 1,1%.

Χαμηλότερα τοποθετείται ο πήχυς για την ανάπτυξη και του 2024, στο 1,3%.

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία-1

Είναι σαφές ότι η επιδείνωση των προοπτικών της Ευρωζώνης οφείλεται στην γερμανική οικονομία, η οποία αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί κατά 0,4%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομία της Ολλανδίας, η οποία αναμένεται τώρα να εμφανίσει ανάπτυξη 0,5% (από προηγούμενη εκτίμηση για 1,8%).

  Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία-2

Αντίθετα, Ισπανία και Γαλλία αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και δεν αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. Συγκεκριμένα, προβλέπεται στο 5,6% φέτος και στο 2,9% το 2024.

Οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.

Και προϊδεάζουν για τις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ θα βοηθήσουν τους αξιωματούχους να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων.

«Η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης, και ειδικά της κατανάλωσης, δείχνει ότι οι υψηλές και ακόμα αυξανόμενες τιμές καταναλωτή για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, έχουν βαριές συνέπειες. Το ασθενέστερο momentum της ανάπτυξης στην Ε.Ε. αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 και οι επιπτώσεις από την σφικτή νομισματική πολιτική πρόκειται να συνεχίσουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει η Κομισιόν.

Παρότι η Ευρωζώνη απέφυγε μια ύφεση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, την αύξηση του κόστους δανεισμού και τη μειωμένη ζήτηση σε εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα, σημειώνει το Bloomberg.

Τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα εμφανή στη Γερμανία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πιέζεται λόγω της μεγάλης έκθεσής της στον βιομηχανικό τομέα. Αφότου βυθίστηκε σε ύφεση τον χειμώνα, η οικονομία δεν αναπτύχθηκε καθόλου κατά το δεύτερο τρίμηνο και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από το Ινστιτούτο Κιέλου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Οριακή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και το β’ τρίμηνο

Γερμανία: Νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ βλέπουν οι οικονομολόγοι

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη – Απογοητευτική η επιχειρηματική δραστηριότητα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News