Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 15:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Societe Generale: Γιατί η οικονομική ύφεση που προέβλεψαν τόσοι πολλοί, δεν έχει έρθει ακόμα; 

Societe Generale: Γιατί η οικονομική ύφεση που προέβλεψαν τόσοι πολλοί, δεν έχει έρθει ακόμα; 

Απλώς καθυστέρησε ή δεν θα έρθει ποτέ; Η οικονομική ύφεση την οποία τόσο πολλοί περίμεναν μέσα στο 2023  έχει διαψευσθεί πεισματικά. Και πλέον, το ερώτημα είναι εάν οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να την αποφύγουν ή εάν η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί, απλώς αργότερα από ό,τι αναμενόταν. 

Η ύφεση παραμένει στις προβλέψεις, υποστηρίζει ο Kokou Agbo-Bloua, οικονομολόγος της Societe Generale Corporate and Investment Banking, καθώς «βλέπει» δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η ύφεση είναι πιθανό να είναι ήπια, αλλά θα έρθει, πιστεύει ο ίδιος. Το πιο προφανές είναι ότι οι 5 ποσοστιαίες μονάδες της νομισματικής σύσφιξης στην οποία προσχώρησε η Federal Reserve τους τελευταίους 18 μήνες θα πλήξουν τη ζήτηση, τις θέσεις εργασίας και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών – αν και με καθυστέρηση.

Ένας λόγος για τον οποίο η οικονομία δεν έχει βυθιστεί σε ύφεση ακόμα, είναι ότι πολλές εταιρείες καλύπτουν τα οικονομικά τους προβλήματα με τα μέτρα στήριξης που αποφασίστηκαν στην πανδημία, ενώ παράλληλα έχουν «κλειδώσει» μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτά αποτελούν «ασπίδα» έναντι των αυξανόμενων επιτοκίων, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο παραδοσιακός μηχανισμός μετάδοσης όπου τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σχετικά άμεσα σε «ελεύθερη πτώση» της ζήτησης.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι οι εταιρείες μπόρεσαν να μετακυλίσουν στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, ενώ κατάφεραν επίσης να φέρουν τα περιθώρια κέρδους τους στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 (εξ ου και ο όρος «greedflation»). Επιπλέον, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί οι εταιρείες κράτησαν τους εργαζόμενους, αντί να προχωρήσουν σε απολύσεις, δεδομένων των ελλείψεων σε δεξιότητες, έπειτα και από το κίνημα της «μεγάλης παραίτησης». 

Όλα αυτά διατήρησαν την αγορά εργασίας υγιή, με τους καταναλωτές να έχουν αυτοπεποίθηση και να θέλουν να ξοδέψουν όσα είχαν αποταμιεύσει κατά την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να διαπιστώνεται ισχυρότερη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Ανοσία» έχουν λίγοι

Ωστόσο, η ασυλία έναντι του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης περιορίζεται κυρίως στις μεγάλες εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Για τις μικρότερες, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης και του ΑΕΠ, οι οικονομικές συνθήκες έχουν γίνει αισθητά πιο δυσχερείς. Η ζήτηση και η εμπιστοσύνη σε αυτές μειώνεται, όπως σηματοδοτείται από την πρόσφατη πτώση των κορυφαίων οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έπειτα, υπάρχει η επιβράδυνση της Κίνας, όπου η ώθηση στην οικονομία μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας έχει μειωθεί. Τα προβλήματα στη βιομηχανία των ακινήτων, η πτώση των επενδύσεων και ένα αυξανόμενο κύμα προληπτικής αποταμίευσης από τους καταναλωτές οδηγεί σε αποπληθωρισμό. Η κεντρική κυβέρνηση έχει την ικανότητα να λάβει δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αλλά φαίνεται να παραμένει πιστή στη λιτότητα, έτσι ώστε να μειωθεί ο υπερβολικός δανεισμός σε τοπικό επίπεδο.

Τέλος, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Societe Generale, είναι το πώς θα ενεργήσουν οι κεντρικές τράπεζες. «Η αξιοπιστία είναι το κύριο πλεονέκτημά τους», λέει ο Agbo-Bloua, «άρα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο». Και προσπαθώντας να φτάσουν εκεί, σχεδόν πάντα καταλήγουν να προκαλούν ύφεση.

Η άλλη όψη της… νομισματικής πολιτικής 

Υπάρχει, ωστόσο, μια δελεαστική εναλλακτική. Η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και τις περισσότερες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες βοήθησε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μελλοντικές νομισματικές αποφάσεις με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα και να μην χρειάζεται να ενεργούν βιαστικά. Οι επενδυτές φαίνονται σχετικά χαλαροί –όπως αποδεικνύεται από τα χαμηλά επίπεδα του δείκτη μεταβλητότητας VIX– και έτοιμοι να δείξουν εμπιστοσύνη στους κεντρικούς τραπεζίτες. 

Αυτό σημαίνει ότι η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να αποφύγουν την ύφεση, σταθεροποιώντας, για παράδειγμα την ανάπτυξη γύρω στο 2%, τον πληθωρισμό λίγο πάνω από 2% και τα ονομαστικά επιτόκια στο 4-5%. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανεργία μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να αυξηθεί.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με τον ονομαστικό (και, σε μικρότερο βαθμό, τον δομικό) πληθωρισμό να μειώνεται ραγδαία στις περισσότερες δυτικές χώρες, ενώ η ανάπτυξη και η απασχόληση δεν έχουν μειωθεί. «Κατά μία έννοια, αυτό θα ήταν μια επιστροφή στη μεγάλη μετριοπάθεια που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας», λέει ο Hatem Mustapha, Συνεπικεφαλής των δραστηριοτήτων στο τμήμα παγκόσμιων αγορών στη Societe Generale. Εάν ισχύει αυτό, θα μπορούσε να προμηνύει πολύ πιο ήπιους οικονομικούς κύκλους στο μέλλον.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας είναι στην πραγματικότητα θετική καθώς εξάγει ένα μέτρο αποπληθωρισμού (μέσω των τιμών των εμπορευμάτων) και αρνητικής ανάπτυξης (μέσω των κερδών εκτεθειμένων πολυεθνικών) που βοηθούν τη Δύση να ελέγξει την υπερβολική αύξηση των τιμών και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Η επιστροφή στην αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία ήταν ανεξήγητα υποτονική, θα βοηθούσε επίσης με τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας, όπου διαπιστώνεται στενότητα,  και την απόσβεση του πληθωρισμού των μισθών. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επανεκκινήσει την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, αν και ο κ. Agbo-Bloua προειδοποιεί ότι για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν πρώτα σημαντικές επενδύσεις.

Τι να προσέξουν οι επενδυτές

Αντιμέτωποι με δύο διαφορετικά σενάρια – αν και η κύρια πρόβλεψη της επενδυτικής τράπεζας της Societe Generale παραμένει μια ελαφριά ύφεση στις αρχές του επόμενου έτους – οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις επιλογές τους. Όποιος επένδυσε σε ομόλογα φέτος με την προσδοκία μιας επικείμενης ύφεσης αντιμετωπίζει σήμερα απώλειες.

Αλλά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα  και τα μετρητά προσφέρουν αποδόσεις που δεν ήταν διαθέσιμες εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, ο οίκος προτείνει οι αγορές ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας να γίνεται μαζί με ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης κινδύνου.

Για τις μετοχές, η Societe Generale προτείνει μια επιλεκτική προσέγγιση: Επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, στην τεχνητή νοημοσύνη ή σε εταιρείες που δεν πλήττονται εύκολα, αυτές με ισχυρούς ισολογισμούς. Αυτό υποδηλώνει επίσης την εύνοια των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έναντι των ομολόγων υψηλών αποδόσεων.

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη και προσεκτική προσέγγιση, οι επενδυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν την επικείμενη ύφεση με ψυχραιμία, όποια μορφή κι αν τελικά πάρει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Οι αγορές προβλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη – Απογοητευτική η επιχειρηματική δραστηριότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News